Rośliny strączkowe są smaczne i pożywne, nic więc dziwnego, że zajęły bardzo ważne miejsce w naszym menu. Dlaczego warto sięgać po strączki? Zobaczmy! Artykuł został napisany przy współpracy z serwisem idiabetyk.pl.
Jakie są korzyści ze spożywania roślin strączkowych?
Rośliny strączkowe mają bardzo dużą wartość odżywczą, a znajdujące się w nich witaminy i minerały rewelacyjnie wspierają naturalną odporność organizmu każdego z nas. Dieta ze strączkami to również świetne wsparcie dla przewodu pokarmowego, który nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. A ponieważ rośliny strączkowe są jego doskonałym źródłem, a naszym menu powinny zająć miejsce bardzo ważne. Strączki pomogą nam jednocześnie zaspokoić uczucie głodu, co z kolei może nam w znacznym stopniu ułatwić odchudzanie. Mniej problemów ze zbyt wysokim stężeniem glukozy i złym cholesterolem, skuteczna ochrona przez miażdżycą i cukrzycą.
W jaki sposób możemy włączyć strączki do swej diety?
Na jakie gatunki roślin strączkowych warto postawić? Wiadomo, że wiele pysznych i zdrowych dań możemy przygotować z ciecierzycy, która wyróżnia się świetnym smakiem i sporą uniwersalnością. Hummusy, sałatki, jarskie kotlety – oto przykładowe przepisy na pyszne dania z ciecierzycą jako głównym składnikiem. Podobne przysmaki mogą powstawać z soi – rośliny strączkowej, uznawanej za jedno z najlepszych źródeł roślinnego białka. Soja może przemienić się również w takie dodatki, jak roślinne mleko czy tofu, które może nam zastąpić zarówno mięso, jak i nabiał. Jakie strączki jeszcze warto docenić? Soczewicę! Z tej rośliny przygotujemy i pasztety, i roślinne pasty do pieczywa, zapiekanki i sałaty. Znane są też przepisy na gęste i pożywne zupy z soczewicą, roślinne gulasze czy jarskie farsze, np. do naleśników, krokietów lub wegańskich gołąbków. Wiele możliwości daje nam też fasola. To kolejna roślina strączkowa, która zachwyca nie tylko bardzo dużą wartością odżywczą (jest to doskonałe źródło witamin z grupy B), ale i smakiem.
Strączki mogą się dla wielu z nas okazać rewelacyjnym uzupełnieniem codziennej diety. Rośliny strączkowe mają wielką moc, a znajdujące się w nich witaminy i minerały będą cennym wsparciem dla naszego organizmu. Im prędzej nauczymy się korzystać z ich wsparcia, tym lepiej dla nas.