O blogu

Zanim założyłam bloga pytałam wielu moich znajomych, czy interesują się tematem zdrowego odżywiania się i jakich informacji szukają na ten temat. Dopytywałam co sprawia im największą trudność w zdrowym gotowaniu, co lubią jeść, ale także jakie mają słabości… To dzięki tym pytaniom wiem, że i Ty znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Będę pisać o dietoterapii, czyli o wpływie odpowiedniej diety na poprawę jakości życia, zwalczaniu przykrych dolegliwości oraz możliwości odzyskaniu sił i energii w chorobie. Wszystkie porady i zalecenia, które znajdziesz na blogu, będą posiadały źródło naukowe. Zależy mi, byś wiedział, że informacje, które podaję, są poparte badaniami i z dobrego źródła.

Będą też przepisy, na każdą porę dnia i nocy czasem też, na słodko i na gorzko, na ciepło i na zimno, dla dużych i małych, na co dzień i na szczególne okazje. Będę podawać ich podstawowe wartości odżywcze a także dla kogo są wskazane i dlaczego warto je jeść. Moje przepisy będą wegetariańskie i wegańskie, jednak jeśli będzie to możliwe podam zamienniki mięsne, które się idealnie sprawdzą.

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

Anthelme Brillat – Savarin

Będzie również o zero waste, czyli o tym jak wykorzystać niedojedzony obiad albo jak wyczarować kolację “z niczego”. Zero waste to nie tylko kreatywna kuchnia, styl życia, czy mniejsze generowanie odpadów, to także duża oszczędność pieniędzy. Można jeść zdrowo i nie wydawać przy tym majątku, mam na to kilka pomysłów, z którymi chętnie się z Tobą podzielę.

Dietoterpia, przepisy i zero waste to tematy przewodnie tego bloga. To tematy, które interesują coraz większą ilość ludzi i dzięki którymi mamy wpływ na wiele aspektów naszego życia. Pomiędzy tymi tematami będę pisać także o sezonowości w kuchni, o ziołach i ziołolecznictwie, o psychologii jedzenia, mitach dietetycznych i nowościach związanych ze zdrowym odżywianiem się. Znajdziesz tu wiele porad, wskazówek, motywacji i pomocy.

Nie obiecam, że ta strona spodoba się każdej osobie, że mój przepis trafi w każde kubki smakowe, a zalecenia żywieniowe pomogą każdemu. To normalne, ponieważ każdy z nas jest inny i czegoś innego potrzebuje. Będę wdzięczna za Twój pomysł bądź sugestię, natomiast wiedz, że nie akceptuję hejtu.