Mleczko makowe


Mak jest pożywny i niedrogi, dlatego warto go często jeść. Ich walory zdrowotne są znaczne, a dodatkowo są łatwe do przygotowania w domu. Napoje roślinne są popularne, ponieważ są łatwe do znalezienia i pyszne. Są świetnym zamiennikiem mleka krowiego, ale ich cena jest wyższa. Dobrym pomysłem jest przygotowanie ich w domu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki maku
  • 500 ml wody
  • ewentualnie syrop z agawy albo ulubione przyprawy, świetnie sprawdzi się cynamon, kardamon a także skórka z cytryny.

Sposób przygotowania mleja makowego:

Mleko makowe to prosty przepis, który może wykonać każdy. Nasiona należy zalać szklanką wody i pozostawić na noc. Następnego dnia zmiksować nasiona z wodą, a następnie przecedzić przez czystą ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Otrzymasz w ten sposób około 500 ml mleka makowego. 

Znaczenie maku w dietoterapii.

Na początek chciałabym podkreślić wysoką zawartość potasu (793 mg na 100 g). Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowej równowagi wodno-elektrolitowej organizmu. Pełni to szczególną rolę w profilaktyce nadciśnienia, ponieważ potas reguluje ciśnienie krwi. Potas jest również niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla naszego organizmu, dlatego musimy je dostarczać codziennie. Najlepszymi źródłami pokarmowymi tych kwasów tłuszczowych są orzechy i nasiona. Mak jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego można go dodawać do słodyczy lub innych potraw, aby podnieść ich wartość odżywczą.

Nasiona maku są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Zawierają dużo witaminy E, która jest znana jako silny przeciwutleniacz, który zapobiega uszkodzeniu naszego organizmu przez wolne rodniki. Zapobiegają one również chorobom układu krążenia.

Wreszcie w 100 gramach maku znajdziemy aż 1,3 mg tiaminy. Tiamina, znana jako witamina B1, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Uczestniczy w wielu procesach, m.in. energetycznych, enzymatycznych i neurofizjologicznych, a to oznacza, że jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu, serca, mięśni, nerwów i wielu innych funkcji.

Jeśli odcedzimy mak, nie należy go wyrzucać. Można go wykorzystać do deserów lub jako podstawę do ciasta. Nie jest dobrym pomysłem wyrzucanie czegoś, co można wykorzystać. Pomysłów na wykorzystanie ziaren jest wiele.

  • Otrzymasz pyszne i zdrowe II śniadanie z dodatkiem jogurtu naturalnego i suszonych owoców.
  • Mak używany jest do wypieku chleba i bułek.
  • Można mieć leniwe kluski z makiem, jeśli połączymy z wrzątkiem biały ser, jak i mąkę. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *