Majonez zawiera aż 1500 mg cholesterolu na 100 gramów produktu. Z tego powodu zaleca się spożywanie nie więcej niż dwóch sztuk w tygodniu. Z drugiej strony majonez z jajek nie jest polecany, ponieważ ma wysoki poziom cholesterolu – 65mg na 100g. Powinieneś spróbować natomiast wegańskiego majonezu z aquafaby, ponieważ nie ma w nim żadnego cholesterolu. Aquafaba to rodzaj marynaty, w której maczane są rośliny strączkowe. Najpopularniejszym z nich jest aquafaba z ciecierzycy. Jest bardziej precyzyjny, bo pochodzi z konserwowanej ciecierzycy, która zapewnia najlepszą jakość.
Majonez to doskonała baza do pysznej sałatki lub jako sos z ziemniakami, rybami lub daniami mięsnymi. Ta smaczna przyprawa dostarcza wielu cennych składników odżywczych, takich jak witamina E i przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed przedwczesnym starzeniem się i zapobiegają chorobom takim jak rak czy choroby układu krążenia.
Najprostszy przepis na wegański majonez z aquafaby.
Składniki:
- 125 ml zalewy z puszki ciecierzycy, czyli aquafaby
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych, czyli nieaktywnych drożdży
- 1/2 łyżeczki kala namak, czyli czarnej soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 ml oleju rzepakowego
Płatki drożdżowe i sól z czarnej kala namak to niezbędne składniki majonezu wegańskiego.
Sposób wykonania:
Aby zrobić majonez od podstaw, najpierw dodaj ocet do żółtek, a następnie ubijaj mikserem elektrycznym przez kilka minut, aż się spieni. Powoli dodawaj olej kontynuując mieszanie, a następnie przelej masę do słoika. Włóż słoik do lodówki na noc, a rano jest już wystarczająco gęsty, aby go użyć.
Wartości odżywcze majonezu z aquafaby na 100 mg.
- wartość kaloryczna 568 kcal
- tłuszcz 62 gramy, które stanowią 99% wartości energetycznej, w tym:
- cholesterol 0 mg
- nasycone tłuszcze 5 gramów
- jednonienasycone tłuszcze 38 gramów
- wielonienasycone tłuszcze 19 gramów