Majonez wegański a cholesterol


Majonez zawiera aż 1500 mg cholesterolu na 100 gramów produktu. Z tego powodu zaleca się spożywanie nie więcej niż dwóch sztuk w tygodniu. Z drugiej strony majonez z jajek nie jest polecany, ponieważ ma wysoki poziom cholesterolu – 65mg na 100g. Powinieneś spróbować natomiast wegańskiego majonezu z aquafaby, ponieważ nie ma w nim żadnego cholesterolu. Aquafaba to rodzaj marynaty, w której maczane są rośliny strączkowe. Najpopularniejszym z nich jest aquafaba z ciecierzycy. Jest bardziej precyzyjny, bo pochodzi z konserwowanej ciecierzycy, która zapewnia najlepszą jakość.

Majonez to doskonała baza do pysznej sałatki lub jako sos z ziemniakami, rybami lub daniami mięsnymi. Ta smaczna przyprawa dostarcza wielu cennych składników odżywczych, takich jak witamina E i przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed przedwczesnym starzeniem się i zapobiegają chorobom takim jak rak czy choroby układu krążenia.

Najprostszy przepis na wegański majonez z aquafaby.

Składniki:

  • 125 ml zalewy z puszki ciecierzycy, czyli aquafaby
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych, czyli nieaktywnych drożdży
  • 1/2 łyżeczki kala namak, czyli czarnej soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 ml oleju rzepakowego

Płatki drożdżowe i sól z czarnej kala namak to niezbędne składniki majonezu wegańskiego.

Sposób wykonania:

Aby zrobić majonez od podstaw, najpierw dodaj ocet do żółtek, a następnie ubijaj mikserem elektrycznym przez kilka minut, aż się spieni. Powoli dodawaj olej kontynuując mieszanie, a następnie przelej masę do słoika. Włóż słoik do lodówki na noc, a rano jest już wystarczająco gęsty, aby go użyć.

Wartości odżywcze majonezu z aquafaby na 100 mg.

  • wartość kaloryczna 568 kcal
  • tłuszcz 62 gramy, które stanowią 99% wartości energetycznej, w tym:
  • cholesterol 0 mg
  • nasycone tłuszcze 5 gramów
  • jednonienasycone tłuszcze 38 gramów
  • wielonienasycone tłuszcze 19 gramów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *