Domowy chleb z otrębów


Domowy chleb z otrębami to zdrowa alternatywa dla chleba z mąki. Ma przyjemną, lekką, miękką i wilgotną konsystencję. Odkąd go odkryłam piekę go codziennie. Przygotowuje się go bez drożdży, więc jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Jest prosty w wykonaniu i bardzo zdrowy! Do pieczenia nie potrzebujesz żadnych drożdży, a czas przygotowania wraz z pieczeniem to maksymalnie 45 minut. Ten chleb jest bardzo pożywną opcją i ma przyjemny, lekki smak.

 Składniki:

  • 56 gramów otrębów owsianych
  • 16 gramów otrębów pszennych
  • 16 gramów otrębów żytnich
  • 200 gramów naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ulubione przyprawy i nasiona

Nie ma potrzeby używania wszystkich tych rodzajów otrębów. Jeśli spróbujesz jakiegoś połączenia owsa, pszenicy lub innych ziaren, albo mieszanki gęstej maślanki i jogurtu naturalnego, albo jeśli zamiast jogurtu użyjesz sera, to uzyskasz ten sam efekt.

Sposób wykonania: 

Aby uzyskać smaczny chleb, zmiel otręby, ale zostaw część ziaren niezmielonych. Następnie połącz wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Przyprawy są opcjonalne, ale ja polecam nasiona czarnego sezamu, kminek, siemię lniane lub nasiona chia. Jeśli upieczesz chleb w temperaturze 180 stopni przez 30 – 35 minut, otrzymasz pyszny i pożywny chleb. Po upieczeniu zostaw go jeszcze na kilka minut w piekarniku.

Wartości odżywcze na 1 kromkę o wadze 52 gramów:

  • wartość energetyczna – 87 kcal
  • białko – 5,6 gramów
  • węglowodany – 6 gramów
  • tłuszcz – 4 gramy
  • błonnik – 2,3 gramy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *