Domowy chleb z otrębami to zdrowa alternatywa dla chleba z mąki. Ma przyjemną, lekką, miękką i wilgotną konsystencję. Odkąd go odkryłam piekę go codziennie. Przygotowuje się go bez drożdży, więc jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Jest prosty w wykonaniu i bardzo zdrowy! Do pieczenia nie potrzebujesz żadnych drożdży, a czas przygotowania wraz z pieczeniem to maksymalnie 45 minut. Ten chleb jest bardzo pożywną opcją i ma przyjemny, lekki smak.
Składniki:
- 56 gramów otrębów owsianych
- 16 gramów otrębów pszennych
- 16 gramów otrębów żytnich
- 200 gramów naturalnego serka homogenizowanego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ulubione przyprawy i nasiona
Nie ma potrzeby używania wszystkich tych rodzajów otrębów. Jeśli spróbujesz jakiegoś połączenia owsa, pszenicy lub innych ziaren, albo mieszanki gęstej maślanki i jogurtu naturalnego, albo jeśli zamiast jogurtu użyjesz sera, to uzyskasz ten sam efekt.
Sposób wykonania:
Aby uzyskać smaczny chleb, zmiel otręby, ale zostaw część ziaren niezmielonych. Następnie połącz wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Przyprawy są opcjonalne, ale ja polecam nasiona czarnego sezamu, kminek, siemię lniane lub nasiona chia. Jeśli upieczesz chleb w temperaturze 180 stopni przez 30 – 35 minut, otrzymasz pyszny i pożywny chleb. Po upieczeniu zostaw go jeszcze na kilka minut w piekarniku.
Wartości odżywcze na 1 kromkę o wadze 52 gramów:
- wartość energetyczna – 87 kcal
- białko – 5,6 gramów
- węglowodany – 6 gramów
- tłuszcz – 4 gramy
- błonnik – 2,3 gramy