Seitan to produkt otrzymywany z mąki pszennej poprzez wypłukiwanie skrobi. W rezultacie nie ma w nim glutenu. Zawiera jednak dużo białka, więc jest dobrym zamiennikiem mięsa w przepisach. Osoby, które podejrzewają, że mają alergię na gluten, również powinny powstrzymać się od jedzenia seitanu. Jest on wytwarzany z mąki pszennej, więc zawiera gluten.
Porównanie niektórych najczęściej stosowanych zamienników mięsa i produktów zwierzęcych.
Gram białka na 100 gram produktu:
Fasola czerwona – 8,1
Fasola biała – 21,4
Tofu – 12
Ciecierzyca – 19,3
Soczewica czerwona – 25,4
Soczewica zielona – 24,2
Soja nasiona – 32,3
Seitan – 75
Osobiście uwielbiam seitan, bo mogę go przerobić na coś w rodzaju mięsa mielonego, gyrosa czy nawet pieczeni.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- duże ilości wody z kranu 🙂
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: sól, papryka słodka wędzona, czosnek, kolendra suszona, gorczyca biała, rozmaryn, owoc jałowca, kurkuma, ziele angielskie
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
- CZAS i trochę siły w rękach
Sposób przygotowania seitan:
Ciasto należy wyrobić z kubka zimnej wody i kubka mąki. Ważne jest, aby ciasto było dobrze wyrobione, aby później nie tworzyło grudek. Ciasto zazwyczaj trzymam w lodówce przez około 2 godziny. Po wypłukaniu mieszanki w zimnej wodzie otrzymamy lepką i żółtą kulkę. Jak szybko wypłukać? Nałóż zimną wodę na ciasto, a następnie odlej wodę. Kontynuuj, aż woda nie będzie przypominać mleka. Ciasto wyrbaia się w 15 minut. Woda nie może być ciepła.
Gluten należy przygotować z dodatkiem sosu sojowego. Po ugotowaniu kroi się go na małe cienkie kawałki jak mięso z kebaba, a następnie smaży na oleju. Gdy nasz gyros nabierze złotego koloru, dodajemy przyprawy! Z jednego kilograma mąki wychodzi około 400 – 450 gramów seitanu.
Wartości odżywcze na 100 gram:
- wartość energetyczna – 391 kcal
- białko – 76,6 gram
- tłuszcz – 3,9 gram
- węglowodany – 14,3 gram
- błonnik – 0,6 gram