Bezmięsny kebab, czyli seitan w akcji


Seitan to produkt otrzymywany z mąki pszennej poprzez wypłukiwanie skrobi. W rezultacie nie ma w nim glutenu. Zawiera jednak dużo białka, więc jest dobrym zamiennikiem mięsa w przepisach. Osoby, które podejrzewają, że mają alergię na gluten, również powinny powstrzymać się od jedzenia seitanu. Jest on wytwarzany z mąki pszennej, więc zawiera gluten.

Porównanie niektórych najczęściej stosowanych zamienników mięsa i produktów zwierzęcych.

Gram białka na 100 gram produktu:

Fasola czerwona – 8,1

Fasola biała – 21,4

Tofu – 12

Ciecierzyca – 19,3

Soczewica czerwona – 25,4

Soczewica zielona – 24,2

Soja nasiona – 32,3

Seitan – 75

Osobiście uwielbiam seitan, bo mogę go przerobić na coś w rodzaju mięsa mielonego, gyrosa czy nawet pieczeni.

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • duże ilości wody z kranu 🙂
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, papryka słodka wędzona, czosnek, kolendra suszona, gorczyca biała, rozmaryn, owoc jałowca, kurkuma, ziele angielskie
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
  • CZAS i trochę siły w rękach

Sposób przygotowania seitan:

Ciasto należy wyrobić z kubka zimnej wody i kubka mąki. Ważne jest, aby ciasto było dobrze wyrobione, aby później nie tworzyło grudek. Ciasto zazwyczaj trzymam w lodówce przez około 2 godziny. Po wypłukaniu mieszanki w zimnej wodzie otrzymamy lepką i żółtą kulkę. Jak szybko wypłukać? Nałóż zimną wodę na ciasto, a następnie odlej wodę. Kontynuuj, aż woda nie będzie przypominać mleka. Ciasto wyrbaia się w 15 minut. Woda nie może być ciepła.

Gluten należy przygotować z dodatkiem sosu sojowego. Po ugotowaniu kroi się go na małe cienkie kawałki jak mięso z kebaba, a następnie smaży na oleju. Gdy nasz gyros nabierze złotego koloru, dodajemy przyprawy! Z jednego kilograma mąki wychodzi około 400 – 450 gramów seitanu.

Wartości odżywcze na 100 gram:
  • wartość energetyczna – 391 kcal
  • białko – 76,6 gram
  • tłuszcz – 3,9 gram
  • węglowodany – 14,3 gram
  • błonnik – 0,6 gram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *