drożdżowe zawijańce
Przepisy

drożdżowe zawijańce z białym makiem

Domowe wypieki to dla mnie nie tylko przepis na zdrowe słodycze, ale także chwila relaksu. Odkąd pamiętam gotowanie sprawia mi ogrom radości i satysfakcji. Żałuję, że czasem nie mogę rozciągnąć doby, aby jeszcze coś upichcić. O tym, że uwielbiam wszystko z mąki już wiecie 😉 zatem mój dzisiejszy przepis nie jest zaskakujący. Ale czy to ważne? Dla mnie akurat najważniejsze, że moje drożdżowe zawijańce z białym makiem wyszły obłędnie doskonałe. Ciasto miękkie i puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. A ten mak o smaku marcepanu normalnie sztos! Od razu ostrzegam zawijańce szybko znikają.


składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna – 850 gramów
  • drożdże suche – 10 gramów lub świeże drożdże – 25 gramów
  • zimne mleko – 250 gramów
  • zimna woda – 250 gramów
  • zimne masło – 150 gramów
  • cukier – 50 gramów
  • szczypta soli i kardamonu

Farsz: BAKALLAND Masa makowa z białego maku o smaku marcepanowym – 2 puszki.


przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego na średnich obrotach przez 10 – 15 minut. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min 3 godziny. Ja odstawiłam na całą noc, wyrosło jak szalone 😉

Po tym jak ciasto wyrośnie zabieramy się do pracy. Na dużą deskę / blat roboczy należy wysypać sporą ilość mąki. Zagniatamy ciasto a następnie spłaszczamy dłońmi i płynnie rozwałkujemy ciasto na prostokąt o rozmiarach 70 na 40 cm. Na naszym prostokącie równomiernie rozprowadzamy masę makową i składamy ciasto na trzy części. Aby dobrze złożyć ciasto jego jedną trzecią złóż z jednej strony a następnie jedną trzecią z drugiej strony. Można teraz ponownie rozwałkować ciasto, aby drożdżowe zwijańce z białym makiem nie były zbyt pulchne.

A teraz najfajniejsza część, kroimy ciasto na paski o szerokości mniej więcej 2 cm. Każdy pasek skręcamy a następnie zwijamy w bułkę a końcówkę paska wsuwamy pod spód. Tak przygotowane drożdżowe zawijańce przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na 60 minut. Pieczemy je w 200 stopniach przez 15 minut, aż się zarumienią. Z podanych proporcji powinno wyjść 30 – 40 zawijańców. Wiem, że dużo ALE można je zamrozić 🙂

P.S. nie liczyłam dokładnych wartości odżywczych, ale jeden zawijaniec to około 200 kcal.


domowe wypieki to bułka z masłem

Przepis na ciasto pochodzi z książki, którą kupiłam mojemu mężowi, aby wypiekał chleb. Mnie bardzo zaciekawił rozdział pod tytułem “słodkie”, hihi. Jeśli szukacie sprawdzonej książki z przepisami na różnego rodzaju chleby, bardzo polecam. Odkąd ją kupiłam, nie jadłam pieczywa ze sklepu.

Polecam zamówić książkę w Internecie, będzie taniej. Podrzucam link do lubimy czytać, gdzie możecie poczytać recenzję i porównać ceny w internetowych księgarniach.

chleb domowe wypieki to bułka z masłem
0 0 głosy
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x