Socca
To jeden z moich awaryjnych przepisów, na takie niespodziewane wizyty lub kiedy dopada mnie głód, a w lodówce pusto. Socca to tradycyjne włoskie danie, taki chlebek z mąki z ciecierzycy. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik chleba do śniadania, dodatek do sałatki albo przystawka do obiadu. Uwielbiam mączne dania, zatem nie trudno się domyślić, że socca skradła moje serce i podniebienie. Przepis jest szybki, chlebek robi się praktycznie sam. Pasuje do różnych dodatków, praktycznie do wszystkiego. Nawet jeśli wykona się lekkie modyfikacje i doda zioła, można połączyć go z owocami lub owocowymi sosami i bakaliami. Socca jest na tyle uniwersalna, że można ją wykorzystać do wszystkiego.
Składniki:
- 150 gramów mąki z ciecierzycy, czyli jedna duża szklanka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- dowolne przyprawy*
*do tradycyjnej socci dodawany jest kmin lub ziarna kminku. Ja polecam znaleźć swój własny smak. Z podanych proporcji wychodzi jeden placek, który można pokroić na 6 sporych kawałków.
Piekłam soccę już na milion sposobów, taką tradycyjną, ze świeżymi ziołami a także posiekanymi oliwkami. Uwielbiam ten placek w każdej formie, dlatego nie ograniczajcie się do tradycyjnej wersji, ponieważ jest wyśmienita z dodatkami. Jedną z moich ulubionych wariacji jest z dodatkiem kolendry suszonej i cynamonu.


Sposób przygotowania:
Mąkę należy wymieszać z wodą, oliwą i solą a następnie odstawić na 50 – 60 minut. Oczywiście ciasto nam nie wyrośnie, ale mąka w tym czasie odpowiednie nasiąknie wodą. To bardzo ważne, aby ciasta nie piec od razu, ponieważ nic z tego nie wyjdzie. Mąka z ciecierzycy ma swoje wymagania i lubi sobie trochę poleżakować.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni razem z formą, w której będziecie mieli zamiar piec soccę. Jak piekarnik się nagrzeje należy wyciągnąć, skropić i rozsmarować olej a następnie wylać ciasto. Piec przez 20-25 min aż brzegi się zarumienią.
Wartość energetyczna całego placka:
- energia: 757 kcal
- węglowodany: 68 gramów
- białko: 33,5 gramów
- tłuszcz: 30 gramów
- błonnik: 16,2 gramów
Wartość energetyczna 1 porcji:
- energia: 126 kca
- węglowodany: 11,3 gramów
- białko: 5,5 gramów
- tłuszcz: 5 gramów
- błonnik: 2,7 gramów
Smacznego 🙂
P.S. Jeśli szukacie inspiracji i więcej przepisów, zapraszam Was TUTAJ 🙂