domowe drożdżówki z czarnym bzem
Przepisy,  Sezonowość

domowe drożdżówki z czarnym bzem

Ciasta drożdżowe to mój słaby punkt jeśli chodzi o kulinarne umiejętności. Wiele razy próbowałam upiec placek drożdżowy ze świeżymi owocami, ale zazwyczaj wychodził zakalec, albo owocowy głaz. Dostałam nawet przepis, taki pewniak, że niby wychodzi zawsze i wszystkim. No cóż, ale wyjątek przecież potwierdza regułę. Nie zrażając się wcześniejszymi porażkami, wstałam dziś z myślą, że upiekę pyszne domowe drożdżówki z czarnym bzem. I upiekłam. Owoce czarnego bzu zostały mi po zrobieniu soku, czyli nie dość, że mega zdrowe to w duchu zero waste. Zanim przejdę do przepisu chciałabym podzielić się z Wami prozdrowotnymi właściwościami tych owoców.

Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu posiadają status GRAS, co oznacza, że są przeznaczone do spożycia (Generally recognized as safe for use in foods). Dojrzałe osiągają czarny i lśniący kolor, zaś ich zbiór przypada na przełom września i października. Owoce zawierają garbniki oraz kwasy organiczne, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Zapobiegają również infekcjom oraz stanom zapalnym. Czarny bez bogaty jest również w olejki eteryczne, składniki mineralne takie jak potas, żelazo, cynk oraz miedź. Jest również cennym źródłem witaminy C, owoce czarnego bzu zawierają jej nawet 132 mg na 100 gramów. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłego mężczyzny wynosi 90 mg, dla kobiety 75 mg.

Główną grupą związków polifenolowych stanowią antocyjany, dzięki którym owocom czarnego bzu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych. Wykazują działanie przeciwbólowe, stymulują produkcję mleka u kobiet karmiących. Pozytywnie wpływa na układ sercowo naczyniowy, obniżając ciśnienie tętnicze krwi a także poprawiając mikrokrążenie. Spożywanie naparów zalecane jest również w problemach trawiennych (wzdęciach i zaparciach) a także przy problemach ze skąpomoczem. W infekcjach wirusowych i bakteryjnych wykazuje działanie napotne i rozkurczowe.1


czarny bez właściwości

Składniki i sposób przygotowania domowych drożdżówek z czarnym bzem:

  • 70 gramów mleka,
  • 120 gramów ksylitolu,
  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • owoce z czarnego bzu ugotowane na miodzie
  • dodatkowo: cukier puder

W pierwszej kolejności przygotowałam zaczyn: drożdże wymieszałam z łyżką cukru (ksylitolu) aż się upłynniły. Dodałam 50 gramów mąki oraz 100 ml letniego mleka, całość dokładnie wymieszałam. Odczyn odstawiłam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, nie zamykałam tylko uchyliłam drzwi. Po tym czasie do miksera dodałam pozostałą część mąki, jajka, ksylitol, masło i mleko oraz zaczyn. Całość wyrabiałam 5 minut na powolnych obrotach, a następnie odstawiłam na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 12 równych części. Z każdej z nich uformowałam kulkę i małym słoiczkiem wyrobiłam „dołek” na owoce. Przygotowane domowe drożdżówki z czarnym bzem piekłam w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.

domowe drożdżówki z czarnym bzem

wartość odżywcza 1 drożdżówki:


  • wartość energetyczna – 160 kcal
  • białko – 4,1 gramów
  • tłuszcz – 6,1 gramów
  • węglowodany – 26,6 gramów
  • błonnik – 0,6 grama

Wartość odżywcza podana jest bez uwzględnienia owoców oraz cukru pudru.

Bibliografia:
  1. Waszkiewicz – Robak B., Biller E., Właściwości prozdrowotne czarnego bzu. Probl Hig Epidemiol 2018, 99(3): 217-224, źródło.
5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x