Letnie przetwory
Sezonowość

Letnie przetwory

Sierpień obfity jest w sezonowe warzywa i owoce. To czas, kiedy zaczynamy myśleć o robieniu dżemu wiśniowego albo o przetworach z warzyw. Tęsknicie za pysznymi konfiturami od babci albo kiszonkami od dziadka? Nic straconego, letnie przetwory możesz wykonać samemu. Jest to bardzo proste i niesamowicie relaksujące. Zapewniam, że kiedy skosztujesz swojego dżemu poczujesz niesamowitą satysfakcję. Przygotowywanie letnich przetworów to także fajny czas na spędzenie czasu z dziećmi.

W tym artykule przeczytasz o:

  • rodzajach i zasadach robienia przetworów;
  • pasteryzacji krok po kroku;
  • kalendarzu sezonowości na letnie i jesienne przetwory;
  • GRATIS – domowe przepisy na letnie przetwory : cytrynowy dżem z cukinii oraz cukier fiołkowy.

Letnie przetwory z pewnością wpisują się w zasady diety planetarnej, której celem jest ochrona środowiska poprzez zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.

Zasady robienia przetworów

Przede wszystkim produkty powinny być świeże, zdrowe i dojrzałe. Starannie wybieraj produkty, z których chcesz zrobić przetwory. Jeśli planujesz dżem z porzeczek, sprawdź dokładnie, czy żaden z owoców nie jest spleśniały. Nawet jeden, delikatnie nadpsuty owoc może zepsuć całą partię konfitur. Owoce i warzywa starannie umyj i wysusz. Jeśli planujesz przetwory z owoców pestkowych, pamiętaj aby się ich pozbyć.

Do utrwalania przetworów możesz wybrać cukier, sól, ocet albo wysoką temperaturę. Nie musisz korzystać z żel fiksów lub innych „sztucznych” produktów.

Przygotuj odpowiednie naczynia i narzędzia, najlepiej sięgać po te emaliowane albo wykonane ze stali nierdzewnej. Do gotowania, czy smażenia przetworów należy wybrać też naczynia, które nie są w żaden sposób uszkodzone.

Najodpowiedniejsze do przechowywania przetworów są słoiki typu twist, czyli zamykane na specjalną metalową zakrętkę, która po pasteryzacji się „zasysa”. Słoiki najpierw należy dokładnie umyć w gorącej wodzie a następnie wygotować lub wyparzyć w piekarniku. Dzięki temu unikniemy dużej ilości drobnoustrojów, które mogłyby nam popsuć letnie przetwory. Nie zaleca się też wycierania słoików ręcznikiem papierowym ani ściereczką.

Przekładając przetwory do słoików pamiętaj, aby nie napełniać ich po brzegi. Potrzebują one miejsca, aby napęcznieć.

Jeśli zależy Ci, aby Twoje przetwory postały trochę dłużej warto je zapasteryzować. Są dwie metody pasteryzacji – na ciepło i na sucho. W dalszej części artykułu dokładnie je opiszę. Polecam też na każdym słoiku zapisać nazwę produktu oraz datę jego zapakowania.

Gotowe przetwory należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy bądź spiżarni.

Rodzaje przetworów

kiszonki
marynaty
dżem
szusz
konfitury
marmolada

Pasteryzacja na mokro – krok po kroku

Pasteryzacja na mokro odbywa się poprzez gotowanie przygotowanych słoików z przetworami w garnku. Do dokładnie wyparzonych i osuszonych słoików należy przełożyć wcześniej przygotowane letnie przetwory. Wieczko należy starannie zamknąć.

Do pasteryzacji na mokro należy przygotować na tyle duży garnek, aby słoiki się nie stykały. Na dno garnka należy włożyć szmatkę i ustawić słoik do góry wieczkiem. Następnie zalej słoiki wodą, woda powinna być na 1 – 2 cm poniżej nakrętek. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu.

Długość gotowania zależy od rodzaju przetworów, poniżej umieściłam małą ściągawkę z sugerowanym czasem pasteryzacji wybranych owoców i warzyw. Po ugotowaniu warto docisnąć wieczka a następnie postaw słoiki do góry dnem, aż do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie nakrętka powinna „zassać się”.

Pasteryzacja na sucho – krok po kroku

Pasteryzacja na sucho odbywa się poprzez pieczenie słoików z przygotowanymi przetworami. W pierwszej kolejności należy wstawić puste słoiki do piekarnika i nagrzać go do 120 stopni. Po około 20 minutach słoiki należy wyjąć i zapełnić je przetworami.

Napełnione słoiki z przetworami następnie należy umieścić w nagrzanym piekarniku i pozostawić je tam przez około 60 minut. Po tym czasie należy słoiki wyciągnąć, docisnąć wieczka i ustawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Sugerowany czas pasteryzacji owoców i warzyw

sugerowany czas pasteryzacji owoców i warzyw

Kilka słów o przechowywaniu letnich przetworów

Wszystkie przetwory, niezależnie czy mówimy o dżemach czy kiszonkach, warto przechowywać w chłodnym miejscu. Maksymalny czas przechowywania:

  • do 6 miesięcy przetwory w opakowaniach plastikowych,
  • do 9 miesięcy przetwory w opakowaniach metalowych,
  • 10 – 12 miesięcy przetwory w opakowaniach szklanych.

Co to znaczy chłodne miejsce? Takie, w którym temperatura nie spada poniżej 0 stopnia Celsjusza i nie wzrasta powyżej 18 stopni Celsjusza. Według literatury wilgotność w takim pomieszczeniu nie powinna przekraczać 75%.

Przepis na cytrynowy dżem z cukinii


  • 3 kg żółtej cukinii (wypestkowanej),
  • 125 ml wody,
  • 350 gramów cukru,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • sok z jednej cytryny.

Cukinię należy pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować około 40 minut, aż cukinia zmięknie i wyparuje woda. Cukinię można zblendować lub rozdrobnić widelcem a następnie dodać cukier i galaretki. Całość porządnie wymieszać, a następnie dodać sok z cytryny. Całość gotować około jednej godziny. Przygotowany dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków a następnie pasteryzować 20 minut.

cytrynowy dżem z cukinii

Przepis na cukier fiołkowy


  • szklanka cukru
  • pół szklanki kwiatów fiołka

Sposobów na cukier fiołkowy jest kilka, najprostszy to wymieszać kwiaty z cukrem i przełożyć do słoika. Inny to utrzeć w moździerzu kwiaty i wymieszać z cukrem. Ja najbardziej jednak lubię zmielić suche kwiaty (bez łodyżek) wraz z cukrem. Dzięki temu powstaje taki puder fiołkowy, świetny do ciast i deserów.

Kalendarz sezonowości

sierpień

Maliny, wiśnie, śliwki, pomidory, cukinia, kabaczek, patison, kurki, natka pietruszki.

wrzesień

Winogrona, orzechy włoskie, marchew, czosnek, grzyby, papryki, aronia, jabłka.

październik

Dynia, jarzębina, kapusta, cebula, pigwa, gruszki, brukselka.

5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x