Zapiekanka ziemniaczana
Przepisy

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki w moim jadłospisie to stała pozycja, są smaczne pod każdą postacią a w dodatku bardzo sycące. Jeśli chodzi o indeks sytości znajdują się na pierwszym miejscu. To oznacza, że żadnym innym produktem spożywczym nie najecie się tak bardzo jak właśnie ziemniakami. Poza tym są niesamowicie zdrowe i niskokaloryczne. Tak! To nie błąd, są naprawdę niskokaloryczne a opinia, że są tuczące jest jednym z mitów żywieniowych. Średniej wielkości ugotowany ziemniak waży około 85 gramów i ma zaledwie 60 kcal. Zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, a schłodzone zawierają skrobię oporną, która wspomaga proces leczenie insuliooporności czy cukrzycy. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią a zwłaszcza pieczone, dlatego tym razem postawiłam na zapiekankę ziemniaczaną.

Tarta ziemniaczana idealnie smakuje na ciepło zaraz po upieczeniu, ale na zimno jest równie boska. Idealnie komponuję się wraz sałatą i warzywami. Przepis jest na 6 porcji, zatem to idealny pomysł na obiad ze znajomymi lub rodziną.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, standardowo 375 gramów
  • 4 duże cebule, czyli około 400 gramów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, tj. 20 gramów
  • 750 gramów ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 gramów jogurtu greckiego
  • 60 gramów musztardy
  • tymianek suszony, sól i pieprz

Sposób wykonania:

Wykorzystałam młode ziemniaki, więc je dokładnie wyszorowałam pod ciepłą wodą bez obierania a następnie pokroiłam w plasterki. Ziemniaki gotowałam we wrzącej wodzie 10 minut, aby szybciej się upiekły. Cebulę i czosnek obrałam, poszatkowałam i usmażyłam na oliwie na złocisty kolor. W międzyczasie przygotowałam sos: jajka zmiksowałam z jogurtem, musztardą oraz przyprawami. Ciasto francuskie wyłożyłam na formę do pieczenia a następnie ułożyłam na nim połowę ugotowanych i odcedzonych ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyłam połowę usmażonej cebuli i zalałam połową ilością sosu. Następnie czynność powtórzyłam. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni a zapiekankę ziemniaczaną piekłam około 30 minut, aż wierzch zaczął się rumienić.

Można przygotować też zapiekankę ziemniaczaną w wersji FIT, bez ciasta francuskiego. Formę do pieczenia wystarczy nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i zacząć układać ziemniaki, cebulkę i zalać sosem. Jeśli nie lubicie nic marnować, proponuję wykorzystać obierki po ziemniakach i zrobić domowe chipsy z obierków po ziemniakach. Czyli w duchu zero waste!

Wartość odżywcza:

Przepis na tatrę ziemniaczaną jest na 6 porcji, poniżej wartości odżywcze dla jednej porcji:

  • wartość energetyczna – 572 kcal
  • węglowodany – 59,8 gramów, w tym cukry ogółem – 6,1 gramów
  • białko – 14,2 gramów
  • tłuszcz – 34,4 gramów
  • błonnik – 5,4 gramów

Ważne informacje dla osób z cukrzycą:

  • wymienniki węglowodanowe – 5,4
  • wymienniki białkowo – tłuszczowe – 3,3
  • ładunek glikemiczny – 29,9

Smacznego 🙂

5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x