FIT tarta jabłkowa
Dietoterapia,  Przepisy

FIT tarta jabłkowa

Ciągle mam wrażenie, że jabłka nie są tak doceniane jak pomarańcze, banany czy inne egzotyczne owoce. A szkoda, bo nasze rodzime owoce wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwnowotworowe. Są niskokaloryczne, jedno jabłko ma około 90 kcal. Jabłka są także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu oraz witaminy C. W mojej kuchni często goszczą jako przekąska na drugie śniadanie, dodatek do owsianki albo słodki wypiek. FIT tarta jabłkowa to idealna przekąska w ciągu dnia, albo pomysł na pożywne drugie śniadanie. Jest bez mąki, bez dodatku cukru i jaj.

Zanim jednak przejdę do przepisu chciałabym podzielić się z Wami kilkoma ciekawostkami na temat jabłek. W jednym jabłku znajduje się około 400 mg związków fenolowych. Istotne jest, aby owoc spożywać w całości ze skórką, ponieważ to w skórce znajduję się aż do sześciu razy więcej związków fenolowych niż w miąższu. Związki fenolowe znajdujące się w skórce jabłka odmiany Royal Gala i Granny Smith wykazują zdolność hamowania rozwoju bakterii E. Coli. Wartym podkreślenia jest również fakt, iż 100 gramów jabłek posiada zbliżoną aktywność przeciwutleniającą do 1500 mg witaminy C. Niezależnie od odmiany jabłek dominującym kwasem fenolowym występujących w owocach jest kwas chlorogenowy. Odgrywa on duże znaczenie w leczeniu chorób nowotworowych, poprzez ochronę komórek wątroby na szkodliwe działanie chemioterapii. Zawarty w jabłkach kwas chlorogenowy dodatkowo wykazuje właściwości żółciopędne i przeciwzapalne.

Mam nadzieję, że to Was trochę przekona, aby częściej sięgać po jabłka 🙂 Jeśli szukacie inspiracji, FIT tarta jabłkowa sprawdzi się idealnie

Składniki:

Spód:

  • 250 gramów zmielonych płatków owsianych
  • 150 gramów daktyli
  • 80 gramów masła

Masa:

  • 6 dużych jabłek, czyli około 1 kg
  • 50 gramów płatków migdałowych
  • 30 gramów preparowanego amarantusa (opcjonalnie)
  • 1 łyżka erytrytolu

Sposób wykonania:

Daktyle należy zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. W tym czasie zmielić płatki owsiane, obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Sparzone daktyle odcedzić i zblendować z płatkami oraz masłem. Tak powstałą masę równomiernie wyłożyć na tortownicę. Starte jabłka uprażyć na patelni a następnie wymieszać z amarantusem, płatkami migdałowymi oraz słodzikiem. Masę wyłożyć na spód i piec w 180 stopniach przez 35-40 minut. FIT tarta jabłkowa smakuje wyśmienicie zaraz po upieczeniu, ale na zimno z dodatkiem jogurtu równie wyśmienicie.

FIT tarta jabłkowa

Wartości odżywcze na 100 gramów:

  • wartość energetyczna: 173 kcal
  • białko: 3,1 gramów
  • tłuszcz: 6,9 gramów
  • węglowodany: 24,8 gramów
  • błonnik: 3,6 gramów

P.S. Polecam też przepyszne muffinki z dodatkiem jabłek, które zrobisz zaledwie w 5 minut.

0 0 głosy
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x