Wegańskie pulpety
Przepisy

Wegańskie pulpety

Uwielbiam polską kuchnię, taką tradycyjną i prostą, ale smaczną i sycącą. I choć w moim menu nie brakuje “wymyślnych” potraw, lubię od czasu do czasu zjeść taki klasyczny, polski obiad. Poczyniłam więc wegańskie pulpety, które idealnie pasują z sosem pomidorowym, ziemniaczanym puree a całość dopełnia ogórek kiszony. Lepiąc pulpeciki spodziewałam się, że to będzie dobre, ale nie sądziłam, że aż tak. Wiem, że może brakuje mi w tej chwili odrobiny skromności, ale pal licho z tym! Moje wegańskie pulpety są po prostu pyszne i z ogromną przyjemnością podzielę się z Wami przepisem na nie 🙂

Składniki:

  • 100 gramów zielonej soczewicy
  • 50 gramów czerwonego, pełnoziarnistego ryżu
  • 200 gramów tofu
  • 25 gramów mąki ziemniaczanej, czyli taka jedna czubata łyżka
  • 20 gramów bułki tartej
  • 40 gramów oleju rzepakowego, czyli około 4 łyżki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ulubione przyprawy, ja użyłam: pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, zioła prowansalskie, czosnek i sól
  • 1 łyżka płatków drożdżowych – opcjonalnie

Sposób wykonania:

Soczewicę i ryż ugotowałam do miękkości a następnie zblendowałam z tofu. Do masy dodałam sos sojowy, 2 łyżki oleju rzepakowego, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, płatki drożdżowe oraz ulubione przyprawy. Całość porządnie wymieszałam i ulepiłam małe kuleczki. Pozostałe 2 łyżki oleju rozgrzałam na patelni i podsmażyłam pulpety, po 2 min. na jedną stronę. Tak przygotowane wegańskie pulpety przełożyłam do sosu pomidorowego i gotowałam jeszcze około 15 min. Z podanych proporcji wyszło mi 25 pulpetów.

P.S. Wegańskie pulpety można podawać także z innymi sosami, idealnie sprawdzi się sos grzybowy czy śmietankowo – koperkowy.

Wartość odżywcza na 1 wegańskiego pulpeta:

  • wartość energetyczna – 48 kcal
  • białko 2 gramy
  • tłuszcz 1,9 gramów
  • węglowodany 5,6 gramów
  • błonnik 0,5 grama

Jeśli szukasz więcej inspiracji na wegańskie kotlety polecam spróbować mielonych z dyni, zaś miłośników tofu zachęcam do zrobienia kopytek z kaszy jaglanej i tofu.

0 0 głosy
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bogumił
3 miesięcy temu

Oh ale bym z wielkim apetytem je zjadł 🙂 Super!

2
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x