Risotto szpinakowe z pieczoną papryką
Przepisy

Risotto szpinakowe z pieczoną papryką

To jeden z moich kolacyjnych przepisów, po które sięgam, kiedy mam ochotę na coś dobrego, sprawdzonego i sycącego. Choć do tego dania wykorzystałam ryż typu parboiled, starałam się go przygotować w iście włoskim stylu! Risotto szpinakowe z pieczoną papryką to idealna pozycja na zdrową kolację, świetnie smakuje ze świeżymi ziołami lub ulubioną oliwą. Tradycyjny przepis z mojej włoskiej książki kucharskiej uwzględnia papryki konserwowe, co lekko zmodyfikowałam według swojego gustu i smaku. Dla mnie papryka konserwowa jest za bardzo słona, poza tym nie czuć jej charakterystycznego smaku, który dodatkowo można wzmocnić pieczeniem.

Składniki na 4 porcje:

  • 150 gramów nieugotowanego ryżu parboiled
  • 2 papryki czerwone i 2 papryki żółte
  • 200 gramów świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 gramów białego, wytrawnego wina
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 20 gramów startego parmezanu
  • świeże przyprawy: rozmaryn, tymianek
  • pozostałe przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy zająć się paprykami. Po wydrążeniu gniazda pokroiłam papryki na cztery części i wsadziłam je do nagrzanego piekarnika i piekłam w 200 stopniach skórką do góry. Kiedy skórka zacznie robić się ciemna należy wyciągnąć papryki z piekarnika i przełożyć je do pudełka, zamknąć i zostawić na15 minut. Dzięki temu z papryk z łatwością będzie odchodzić skórka. Po ściągnięciu skórki, paprykę pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrałam i poszatkowałam.

Pora przygotować ryż, czyli do dużego garnka wlałam oliwę z oliwek, dodałam cebulę i czosnek oraz świeże przyprawy. Chwilę podsmażyłam a następnie dodałam ryż a całość zalałam białym winem, stale oczywiście mieszając. Kiedy alkohol wyparował całość zalałam bulionem. Kiedy ryż wchłonął cały bulion dodałam pokrojone papryki i zalałam szklanką wody. Pod koniec gotowania dodałam świeży szpinak, sól oraz pieprz do smaku. Tak przygotowane risotto szpinakowe z pieczoną papryką posypałam startym parmezanem.

Mała wskazówka – nie musisz piec papryk, możesz pokroić je w kostkę i dodać do gotującego się ryżu. Z pewnością zaoszczędzisz trochę czasu, bo pieczenie a następnie ściąganie skórek jest trochę czasochłonne.

Wartość odżywcza na 1 porcję około 400 gramów:

  • wartość energetyczna: 309 kcal
  • białko: 9,3 gramów
  • tłuszcz: 7,6 gramów
  • węglowodany: 45,3 gramów
  • błonnik: 6 gramów

Miłośników papryki zachęca do wypróbowania mojej zimnej zupy rozgrzewającej oraz Tom Yam w wersji noodle 🙂

5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Hanna
2 miesięcy temu

Super to wygląda z wielka chęcią bym spróbowała, pozdrawiam 🙂

2
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x