Owsianka, która syci na długo istnieje
Edukacja żywieniowa

Owsianka, który syci na długo istnieje

Owsianka raczej nie kojarzy nam się z takim wymarzonym śniadaniem. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i kleista, w dodatku zapycha nas na chwilę po czym znowu jesteśmy głodni. Kompletnie bez sensu. Ale jest na nią sposób i w łatwy sposób można odkręcić ten cały czarny PR. Owsianka, która syci na długo istnieje i możesz ją przygotować w zaledwie kilka minut. Przyjrzyjmy się jakie błędy popełniamy podczas przygotowania i jak można to wszystko sprawnie odczarować, aby wyszła nam idealna owsianka.

Dlaczego obrzydła nam owsianka, czyli klasyczne błędy w jej przygotowaniu.

Ponieważ źle ją przyrządzamy, zalewamy ją mlekiem po czym gotujemy a następnie dodajemy banana albo suszone owoce. I mamy prosty przepis na katastrofę. Kleisty zlepek, który wizualnie wygląda kiepsko, konsystencją przypomina kaszki dla bobasa a w dodatku nie smakuje tak jak byśmy chcieli. Przeanalizujmy zatem sobie podstawowe błędy, jakie popełniamy.

Błąd nr 1 – gotowanie, pierwszy winowajca sklejonej owsianki.

Odkąd nie gotuje płatków owsianych moje śniadanie nie przypomina już sklejonych puzzli. Jeśli planuję zjeść na śniadanie owsiankę, dzień wcześniej na wieczór zalewam płatki owsiane mlekiem bądź napojem roślinnym i wstawiam do lodówki na noc. To tak zwana nocna owsianka a metoda ta jest szczególnie polecana osobom, które chcą ustabilizować cukier we krwi. Dzięki temu, że nie gotuję płatków to nie sklejają się ze sobą, tylko pęcznieją a przy tym pozostają delikatnie twarde i chrupkie. Tylko pamiętajcie, aby wybierać płatki owsiane górskie, te klasyczne a nie błyskawiczne, które mają wysoki indeks glikemiczny.

Błąd nr 2 – nieodpowiednio dobrane owoce.

W przygotowaniu idealnej owsianki kluczową rolę odgrywają dodatki. Wiadomo, że pierwszym wyborem będą owoce. Jeśli zależy Ci, aby Twoja owsianka nie była mdła to unikaj takich owoców jak banany, mango czy awokado. Suszone owoce to również nie jest dobry wybór. Polecam sięgać po owoce, które mają w sobie dużo wody jak melon, arbuz czy winogrona. Pamiętaj jednak, że są to owoce o wysokim indeksie glikemicznym. Jeśli chorujesz na insulinooporność bądź cukrzycę w Twojej owsiance mogą znaleźć się takie owoce jak maliny, truskawki, borówki, jagody czy owoce granatu. Mają one niski indeks glikemiczny a poza tym są dobrym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów.

Błąd nr 3 – brak źródła białka i tłuszczu.

Sama owsianka z owocami to zastrzyk prostych węglowodanów, nic więc dziwnego, że szybko po zjedzeniu pojawia się uczucie głodu. Węglowodany są najszybciej trawione, ponieważ już wstępnie rozkładają się w naszych ustach za pomocą śliny. Poza tym posiłek wysoko węglowodanowy szybko podnosi poziom cukru we krwi i jeśli nie ma w takim daniu dobrego źródła białka i tłuszczu, poziom cukru we krwi szybko spada. Błędne koło, prawda? Warto zatem dodać dobre źródło białka i tłuszczu.

Zacznijmy od białka, może to być jogurt naturalny, bądź sojowy albo kefir, świetnie sprawdzi się też maślanka. Jeśli zależy Ci, aby Twoja owsianka była wysoko białkowa sięgnij po chudy twaróg. Nie masz pomysłu jak to skomponować? Nic trudnego, zblenduj twaróg z jogurtem, dodaj do owsianki i posyp truskawkami bądź borówkami. To bardzo prosty i szybki sposób, aby Twoje śniadanie było bogate w pełnowartościowe białko.

A co z tymi tłuszczami, przecież nie będziemy polewać owsianki olejem… Pewnie, że nie, ale tłuszcz to nie tylko oliwa czy olej. Świetnym źródłem dobrych tłuszczy jedno i wielonienasyconych są orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, siemię lniane a także nasiona i pestki. Przy okazji to też dobre źródło białka. Tłuszcze dostarczają nam najwięcej energii, bo aż 9 kcal na 1 gram. Węglowodany i białka dostarczają nam tylko 4 kcal na 1 gram. Zatem sami widzicie, że dodatek dobrego źródła tłuszczu zdecydowanie wydłuży uczucie sytości.

Błąd nr 4 – zapominamy o przyprawach i ziołach.

Zalewając płatki owsiane mlekiem bądź napojem roślinnym warto dodać ulubione przyprawy. Jeśli lubisz korzenne przyprawy świetnie sprawdzi się cynamon i gałka muszkatołowa. Jesteś fanem cytrusów? Spróbuj owsianki z grejpfrutem i rozmarynem. Rozmaryn ma liczne właściwości prozdrowotne, warto po niego sięgać również jako dodatek do dań na słodko. Latem nie może zabraknąć orzeźwiającej mięty, czy werbeny cytrynowej. W okresie jesienno-zimowym Twój organizm wzmocni dodatek imbiru. Przyprawy i zioła podkreślają smak, dodają wyrazistości a przy tym mają liczne właściwości lecznicze.

A co powiesz na owsiankę z warzywami?

Płatki owsiane to nie tylko propozycja śniadań na słodko. Coraz większą popularnością cieszą się tak zwane wytrawne owsianki z warzywami. Jednym z fajniejszych przepisów jakie wypróbowałam to marokańska owsianka. Pycha 🙂

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych namoczonych w wodzie przez 3 – 4 godz.
  • pół bakłażana
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 plaster sera feta
  • oliwa z oliwek
  • 4 orzechy włoskie
  • natka pietruszki
  • przyprawy: słodka papryka, oregano, lubczyk, sól i pieprz

Sposób wykonania:

Bakłażana pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorkami, zalać oliwą i piec przez 15 minut. Upieczone warzywa wymieszać z płatkami owsianymi, przyprawami oraz natką pietruszki. Całość oprószyć serem oraz orzechami. Smacznego!

Podsumowanie, czyli jak przygotować idealną owsiankę.

Owsianka, która syci na długo istnieje. Wystarczy, że zastosujesz te cztery proste zasady w przygotowaniu owsianki, aby cieszyć się pożywnym, dobrze zbilansowanym i na długo sycącym śniadaniem.

Owsianka, która syci na długo istnieje
Owsianka, która syci na długo
Idealna owsianka jak ją przygotować
Jak przygotować dobrą owsiankę
błędy w przygotowaniu owsianki
5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x