muffinki marchwiowe z bakaliami
Przepisy

Muffinki marchewkowe z bakaliami

Jak już wiecie jestem ogromną fanką muffinek, uwielbiam je zarówno na słono, na przykład jajeczne na ekstra pożywne śniadanie. Ale dzisiaj mam dla Was przepis na muffinki marchewkowe z bakaliami, idealne na drugie śniadanie bądź zdrową przekąskę w ciągu dnia. Nie będę zbyt skromna, ponieważ są pyszne w smaku, a poza tym zrobisz je w ciągu kilku minut. Pieczona marchewka nadaje fajną wilgotność i teksturę a zmielone orzechy włoskie i pekan oryginalne podkreśla smak. Zresztą, sami musicie spróbować 🙂

Pamiętacie mój wpis o warzywach i owocach, które warto jeść zimą? Jeśli nie to zachęcam do lektury, znajdziecie tam parę ciekawych informacji dlaczego warto jeść warzywa korzeniowe, w tym marchewki.

Składniki na 20 muffinek:

  • 5 – 6 marchewek, czyli około 600 gramów
  • 4 jaka – jeśli zależy Ci na opcji wegańskiej jajka zastąp 4 łyżeczkami siemienia lnianego namoczonych w pół szklanki wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego, czyli około 40 gramów
  • ulubiony słód – ja dodałam pół szklanki, czyli 100 gramów
  • 50 gramów zmielonych otrębów owsianych,
  • 45 gramów mąki orkiszowej, około 3 czubate łyżki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy: cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa – oczywiści sypałam na oko 😉
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 zmielonych orzechów pekan i 1/2 zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej, czyli około 60 gramów

Sposób przygotowania:

Marchewki starłam na małych oczkach a następnie wymieszałam z roztrzepanymi jajkami, olejem oraz ksylitolem. Następnie dodałam zmielone otręby owsiane oraz mąkę, orzechy, żurawinę oraz sodę z przyprawami. Całość dość długo mieszałam, aby składniki się dobrze połączyły. Masę przełożyłam do silikonowych muffinek i piekłam 30 min w 180 stopniach.

Muffinki marchewkowe z bakaliami świetnie smakują z polewą czekoladową, albo posypane wiórkami kokosowymi.

Wartość odżywcza 1 porcji (około 60 gramów):

  • wartość energetyczna – 113 kcal
  • białko – 3,2 gramów
  • węglowodany – 12,3 gramów
  • tłuszcz – 6,2 gramów
  • błonnik – 2 gramy

Smacznego 🙂

P.S. Wartości odżywcze obliczyłam za pomocą niezastąpionej strony ilewazy.pl, którą bardzo Wam polecam. W łatwy i prosty sposób można nauczyć się „liczenia kalorii”.

0 0 głosy
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x