kotlety z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli
Przepisy

Kotlety z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli

Uwielbiam kotlety warzywne, staram się je robić w każdym tygodniu. Najczęściej mieszam jakąś kaszę z warzywami i orzechami lub pestkami słonecznika. Dziś postawiłam na kotlety z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli z dużą ilością czosnku i przypraw. Wyszły bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Dzięki kaszy skórka ich jest chrupiąca, zaś w środku są bardzo kremowe i wilgotne.

Prosty sposób na warzywne kotlety.

Kotlety warzywne są świetną alternatywą do mięsa, a poza tym są smacznym urozmaiceniem w naszym menu. Zasada robienia ich jest bardzo prosta. Do warzyw dodajemy ugotowaną i zblendowaną kaszę, dodatki jak np. orzechy włoskie i trochę mąki do sklejenia. Plus oczywiście ulubione przyprawy. Zobaczcie, że to otwiera bardzo szerokie możliwości i kombinacje na różnego rodzaju kotlety warzywne.

Składniki:
  • 100 gramów kaszy gryczanej
  • 170 gramów fasoli czerwonej, czyli 1 szklanka
  • pół białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 gramów mąki ziemniaczanej, czyli czubata łyżka
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 20 gramów oleju rzepakowego, czyli 2 łyżki – do smażenia
  • ulubione przyprawy, ja dodałam paprykę wędzoną, pieprz ziołowy, lubczyk i kumin
Sposób przygotowania:

Kaszę należy ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i zblendować z czerwoną fasolą. Ja zblendowałam bardzo niedbale, ponieważ lubię w kotletach większe kawałki warzyw. Do masy należy dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie należy dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, otręby oraz przyprawy. Z tak przygotowanej masy należy uformować kotleciki i smażyć na oleju po 3-4 minuty na każdej stronie. Z podanych proporcji wychodzi około 15-18 kotlecików, oczywiście zależy od tego jak duże będziecie je lepić. Kotlety z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli wybornie smakują prosto z patelni, ale na zimno z musztardą to również niezła uczta.

Mała rada: masę warto odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia. Wtedy jest bardziej zbita i nie ma problemów ze smażeniem. Poza tym nie dodawajcie natki pietruszki do farszu, straci tak większość swoich właściwości prozdrowotnych. Po prostu posypcie nią usmażone kotlety.

P.S. Sezon na dynię wciąż trwa, zatem polecam Wam bardzo moje mielone z dyni. A przy okazji taka mała przypominajka, dlaczego warto jeść kaszę gryczaną 🙂

Wartość odżywcza na 100 gramów:
  • wartość energetyczna – 186 kcal
  • białko – 7,9 gramów
  • tłuszcz – 6,3 gramów
  • węglowodany – 23,4 gramów
  • błonnik – 3,9 gramów

Smacznego 🙂

kotlety z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli
0 0 głosy
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x