jabłecznik owsiany z bakaliami
Przepisy,  Witaminy i minerały

Jabłecznik owsiany z bakaliami

To przepis na ciasto, które nie wygląda jak typowa szarlotka, ale za to smakuje o wiele lepiej! Jabłecznik owsiany z bakaliami to ciasto pulchne, miękkie i mokre tak jak lubię. Z jesiennymi przyprawami smakuje obłędnie i z powodzeniem może być zdrową alternatywą kupnych słodyczy.

Wzorowałam się na przepisie z książki kucharskiej “Przepisy kucharskie L.M. Montgomery” jednak dokonałam kilku znaczących modyfikacji. Przede wszystkim zamieniłam mąką pszenną na owsianą a cukier na słodzik. Zwiększyłam także ilość jabłek i przypraw. Uwielbiam przepisy z tej książki, jednym z nich już się kiedyś z Wami dzieliłam. To był przepis na korzenne ciasteczka, które aż się proszą, aby je upiec na zbliżające się Święta.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki owsianej, czyli około 300 gramów
  • 1 szklanka słodziku erytrytolu (może być zwykły cukier, ale wtedy kaloryczność będzie zdecydowanie wyższa)
  • 50 gramów masła
  • 2 jajka
  • 1 kg jabłek
  • 40 gramów płatków migdałowych
  • 40 gramów nasion słonecznika
  • 60 gramów orzechów włoskich lekko pokruszonych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczce cynamonu, kardamonu, zmielonych goździków oraz gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:

Jabłka należy obrać oraz zetrzeć na tarce o małych oczkach. W międzyczasie rozpuścić masło a następnie dodać do startych jabłek wraz z jajkami, słodzikiem oraz wszystkimi przyprawami. Mąkę wymieszać z sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodać masę jabłkową a także wszystkie bakalie. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec ciasto około 1 godz.

Jabłecznik owsiany z bakaliami najlepiej smakuje na ciepło a przy okazji niesamowicie rozgrzewa!

Wartości odżywcze na 100 gramów:
  • wartość energetyczna – 171 kcal
  • białko – 4,6 gramów
  • tłuszcz – 8,8 gramów
  • węglowodany – 29,1 gramów
  • błonnik – 3 gramów

Smacznego 🙂

P.S. Kochani przy okazji zachęcam Was do spożywania jabłek, ponieważ wykazują one liczne właściwości prozdrowotne. To taki niedoceniany owoc. Wiecie, że pół jabłka posiada zbliżoną aktywność antyoksydacyjną co 1500 mg witaminy C? A witamina C jest przeciwutleniaczem, który działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie a także przeciwzapalnie. W dodatku to owoc niskoenergetyczny, jedno jabłko średniej wielkości to niecałe 90 kcal. Niech zatem mój przepis na jabłecznik owsiany z bakaliami będzie dla Was inspiracją!

właściwości prozdrowotne jabłka
Bibliografia:

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x