Dieta Adele, hit czy kit?
Dietoterapia

Dieta Adel, hit czy kit?

Od kilku tygodni internet aż pęka w szwach, a hasło “dieta Adele” w wyszukiwarkach google bije rekordy popularności. Gotowe jadłospisy, cateringi, książki i e-booki wyrastają jak grzyby po deszczu. Prawo marketingu, wiadomo. Świat na chwilę się zatrzymał i wydawać by się mogło, że wreszcie jest, dieta cud, dieta marzeń. Słynna dieta Adele, czyli dieta sirtfood bądź po prostu sirt, to hit czy kit?

Sirtfood, czyli co?

Zanim przejdę do omówienia zasad diety sirt należy Wam się kilka informacji, co to są w ogóle te sirtuiny. Jest to grupa białek enzymatycznych, które wykazują zdolność wyciszenia genów odpowiedzialnych za proces starzenia się i rozwoju takich chorób jak np. miażdżyca czy choroba Parkinsona. Regulują procesy metaboliczne, a dokładnie wpływają na gospodarkę lipidowo – węglowodanową.

Sirtuinom przypisuje się właściwości przeciwzapalne takie jak antyoksydantom. Poprzez procesy metaboliczne angażują geny długowieczności, stąd ich popularność i liczne badania nad nimi. Od jakiegoś czasu uważa się również, że wykazują zdolności aktywowania genów naśladujących skutki postów i aktywności fizycznej. Dzięki temu przyspieszają metabolizm, czego efektem jest redukcja masy ciała. Niemniej jednak wciąż jest za mało badań, które jednoznacznie potwierdzałyby jej skuteczność.

Założenia diety Sirt.

Dieta sirtfood bazuje na 20 produktach spożywczych, które uważane są za wyzwalacze białek sirt. Są to: papryczka chili, gryka, kapary, seler naciowy, kawa, kakao, oliwa z oliwek, zielona herbata, jarmuż, rukola, lubczyk, daktyle, natka pietruszki, czerwona cykoria, czerwona cebula, czerwone wino, soja, truskawki, kurkuma i orzechy włoskie. Oczywiście dieta nie opiera się tylko na tych produktach, ponieważ nie ma ogólnych ograniczeń co do jakichkolwiek produktów spożywczych. Niemniej jednak w każdym daniu wskazane jest, aby znajdywało się jak najwięcej produktów wyzwalających sirtuiny.

Dieta podzielona jest na dwie fazy. W każdej fazie należy spożywać poszczególną ilość posiłków bogatych w w/w produkty.

I faza trwa 7 dni i podzielona jest na dwa etapy. Pierwszy etap trwa 3 dni, w których obowiązują restrykcje kaloryczne. Maksymalnie w tych dniach możemy spożyć 1000 kalorii. Źródłem energii w tych dniach są trzy zielone koktajle sirtfood oraz jeden posiłek bogaty w produkty sirtfood. Drugi etap trwa 4 dni, w których kaloryczność zostaje podniesiona do 1500. Źródłem energii są tym razem dwa soki / koktajle sirtfood oraz dwa posiłki bogate w produkty sirtfood.

II faza również podzielona jest na dwa etapy, jednak bez restrykcji kalorycznych. Pierwszy etap trwa 14 dni i polega na spożywaniu trzech posiłków bogatych w produkty sirtfood oraz jednego zielenionego koktajlu. Po tych 14 dniach nie ma żadnych wytycznych, ani względem kaloryczności ani względem posiłków. Należy po prostu spożywać potrawy / dania bogate w produkty sirtfood. Osobom, który zależy na redukcji tkanki tłuszczowej zaleca się kontynuowanie fazy I po 14 dniach fazy II, aż do uzyskania zamierzonych efektów.

Przykładowe posiłki fazy I

Przepis na zielony koktajl:

  • dwie garście jarmużu
  • garść pietruszki
  • łyżeczka lubczyku (może być suszony)
  • 2-3 łodygi selera naciowego, łączeni z liśćmi
  • pół zielonego jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha

W pierwszej kolejności należy wycisnąć sok z jarmużu i natki pietruszki, następnie z selera naciowego i jabłka. Na koniec należy dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz zieloną herbatę.

Przepis na smażone tofu azjatyckie:

  • 150 gramów tofu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekana
  • 1/4 cebuli czerwonej, drobno posiekanej
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego w krążki
  • 75 gramów zielonej fasolki szparagowej
  • garść jarmuży, drobno poszatkowanego
  • 75 gramów makaronu gryczanego (soba)
  • łyżeczka lubczyku

Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć czosnek, papryczkę chili, imbir, cebulę, seler, jarmuż oraz fasolkę. Po chwili dodać tofu pokrojone w plastry oraz chwilkę podsmażyć a następnie zalać wodą. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu a ugotowany wymieszać z warzywami i przyprawić lubczykiem.

Przykładowe posiłki fazy II

Sałatka z pieczonego łososia:

  • 100 gramów łososia pieczonego
  • garść jarmużu
  • garść szpinaku
  • 4-5 rzodkiewek pokrojonych w plastry
  • 1/2 ogórka pokrojonego w okrągłe plastry
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego ze świeżą miętą i łyżeczką octu ryżowego

Łososia pokroić w plastry, ułożyć na szpinaku i jarmużu wraz z warzywami, posypać natkę pietruszki. Całość polać sosem.

Omlet z ciecierzycą, jarmużem i kaszą gryczaną:

  • 2 jajka
  • 30 gramów ugotowanej kaszy gryczanej
  • łyżeczka kaparów
  • garść jarmużu, drobno poszatkowanego
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno poszatkowanej
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Jajka rozbić widelcem. Na patelnię wlać olej i podsmażyć cebulę, jarmuż i papryczkę chili. Dodać kapary i kaszę gryczaną. Całość zalać jajkami. Oprószyć natką pietruszki.

Czy polecam tę dietę?

Osobiście jestem zwolenniczką diety urozmaiconej, w pełni zbilansowanej z indywidualnie dopasowanym deficytem kalorycznym. Czy dieta sirtfood może spełnić te trzy cechy? Posiłki opierają się głównie na 20 produktach wyzwalających sitruiny, zatem nie jest to idealne urozmaicenie. Dieta bogata jest w świeże warzywa, chude mięso, tłuste ryby i to wszystko przemawia na plus, lecz brak w tym szerszych możliwości. W fazie pierwszej niemożliwe jest jej prawidłowe zbilansowanie. Dzienne spożywanie 1000 kalorii jest głodówką. Dodatkowo w żadnej fazie nie ustala się indywidualnie dopasowanego deficytu kalorycznego. Nie wyobrażam sobie osoby, która wykonuje ciężką pracę fizyczną lub uprawia wyczynowo sport i ma się głodzić!

Wszystko wskazuje na to, że nie, nie poleciłabym tej diety… ALE!

Badania wykazują, że wprowadzany deficyt kaloryczny przynosi korzyści zdrowotne i opóźnia proces starzenia się. Jak również wybiórcze jedzenie, w którym nie dostarczamy wszystkich egzogennych aminokwasów. Poznane zostały prozdrowotne właściwości sirtuin, w tym regulowaniu gospodarki węglowodanowej. Istnieją przesłanki, że sirtuiny opóźniają procesy neurodegeneracyjne, chronią przed chorobami sercowo – naczyniowymi. Jednak wpływ żywienia i model diety sirtfood w dalszym ciągu opiera się na nielicznych badaniach. Nie do końca zostało zbadane w jakim stopniu dieta ta jest korzystna dla zdrowia, jakie są skutki jej długotrwałego stosowania i ewnetualne konsekwencje.

Do mnie jednak, na tę chwilę, przemawia sposób odżywiania, który jest w pełni zbilansowany, urozmaicony i indywidualnie dopasowany. Napisałam na tę chwilę, ponieważ dietetyka jest dziedziną nauki stale rozwijającą się. Stale też prowadzone są badania nad sirtuinami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć do diety te główne produkty i często po nie sięgać. Osobiście jestem zwolenniczką diety śródziemnomorskiej, której gotowe przepisy i dania możecie znaleźć w jadłospisach do kupienia w moim sklepie.

Bibliografia:
  • A. Łabędź: Sirtuiny – co warto o nich wiedzieć. Źródło: dietetycy.org;
  • Plan diety, poszczególnych faz oraz przykładowe posiłki pochodzą ze strony: sirtfooddiet.net;
  • Zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com.pl
5 2 głosy
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x