kisiel malinowy z werbeną
Dietoterapia,  Zioła i ziołolecznictwo

Malinowy kisiel z werbeną cytrynową

Jesień, ta wczesna wrześniowo-październikowa jest moją ulubioną porą roku. Uwielbiam jej rześkie poranki, ciepłe słońce za dnia i chłodne wieczory. To w 100% mój czas, który lubię celebrować. Ale jesień to też sezon na przeziębienia i grypy, dlatego warto się do niej dobrze przygotować. Zaraz, zaraz ale co to ma wspólnego z domowym kisielem? Otóż wiele, ponieważ mój kisiel malinowy z werbeną cytrynową to domowa profilaktyka na wiele jesiennych dolegliwości 🙂

Właściwości prozdrowotne werbeny cytrynowej.

Werbena kojarzy się głównie jako dodatek w tabletkach na ból gardła bądź środek wykrztuśny. I to prawda, choć w tym celu wykorzystuje się werbenę lekarską. Nasza werbena cytrynowa wykazuje również właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe, a nawet przeciwgorączkowe. Warto zatem ją spożywać profilaktycznie celem wzmocnienia układu odpornościowego przez cały rok.

Potencjał werbeny cytrynowej jest znacznie szerszy. Przede wszystkim wykazuje działania moczopędne, zatem poprawia pracę nerek oraz łagodzi obrzęki. Jest też naturalnym środkiem na uspokojenie, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Idealnie zatem sprawdzi się przy jesiennych spadkach nastroju.

Zawarte w werbenie antyoksydanty wykazują działanie antynowotworowe, neutralizując wolne rodniki. Dzięki temu wzmacniamy także kondycję włosów i paznokci a także spowalniamy starzenie się komórek. W werbenie cytrynowej znajdują się także werbanaliny, które łagodzą bóle migrenowe, a także ułatwiają zasypianie. Ponadto systematyczne spożywanie werbeny cytrynowej niweluje nieświeży oddech oraz wspomaga koncentrację.

werbena cytrynowa właściwości
werbena cytrynowa – właściwości
Lista składników na kisiel:
  • 80 gramów malin
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ksylitolu bądź innego słodzika
  • garść świeżej werbeny cytrynowej
Sposób przygotowania:

maliny (mogą być mrożone) oraz poszatkowaną werbenę należy zalać wodą oraz dodać cukier a następnie doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie wymieszać skrobie z odrobiną zimnej wody, dodać do gotujących się malin i solidnie wymieszać. Gotowe!

malinowy kisiel z werbeną cytrynową

P.S. Werbenę można również zaparzać lub robić domowe napary, tak jak np. z rozmarynu.

Bibliografia:
0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x