dietoterapia endometriozy
Dietoterapia,  Witaminy i minerały

Dietoterapia endometriozy

Endometrioza jest chorobą ginekologiczną, na którą choruje ponad 70 mln kobiet na całym świecie. Niezdiagnozowana negatywnie wpływa na jakość życia powodując przykre dolegliwości, w tym zaburzenie nastroju. Jedną z głównych przyczyn endometriozy są czynniki żywieniowe. Czy istnieje zatem dietoterapia endometriozy oraz jaką rolę odgrywa w leczeniu i profilaktyce?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest endometrioza, poznasz jej krótką charakterystyka oraz jakie są główne objawy,
  • jaki wpływ na profilaktykę oraz leczenie endometriozy odgrywa żywienie,
  • jak zbilansować odpowiedni jadłospis, co należy spożywać a jakich produktów unikać,
  • do pobrania za darmo: jednodniowy jadłospis w leczeniu i profilaktyce endometriozy.

Charakterystyka endometriozy, przyczyny oraz objawy.

Endometrioza stanowi coraz poważniejszy problem kliniczny. Ponieważ dotyka kobiety częściej niż nowotwór piersi, czy cukrzyca typu 2. W wyniku choroby błona śluzowa macicy wszczepia się w różne miejsca poza jamą macicy. Dotyczy to miednicy mniejszej – więzadeł, jajników, jajowodów, otrzewnej a także jelit. Endometrioza jest ściśle powiązana z kobiecym hormonem – estrogenem, który stanowi istotny czynnik rozwoju choroby. Inne czynniki wpływające na rozwój endometriozy to poliformizm genowy (różnice w DNA), sposób odżywiania się jak również uwarunkowania rodzinne.

Skutkiem endometriozy jest przewlekły stan zapalny w organizmie. Układ odpornościowy, aby poradzić sobie z tkanką endometrium pobudza organizm do wytwarzania makrofagów. Makrofagi są komórkami żernymi, które aktywowane są przez cytokiny. Niestety stała produkcja cytokin doprowadza do utrzymującego się stanu zapalnego i autoagresji. Sutkiem czego jest stały rozwój choroby. Na rozwój choroby wpływa wiele czynników, przede wszystkim wyróżnia się

Niestety endometrioza jest bardzo podstępna, ponieważ przebiega skrycie lub bezobjawowo. Najczęściej do diagnozy dochodzi z powodu problemów z zajściem w ciążę i zaburzeń menstruacyjnych. Pomimo powszechności występowania choroba w dalszym ciągu nie została do końca poznana. Różni się rodzajem oraz nasileniem objawów. Najczęściej występujące dolegliwości to bolesne miesiączki, ból podczas współżycia a niekiedy ból podczas oddawania moczu. Często zgłaszane są również problemy z zaparciami i nasilone biegunki. Do rzadszych objawów zaliczane są częstomocz oraz zespół jelita drażliwego.

Dietoterapia endometriozy.

Główną rolę w dietoterapii endometriozy odgrywają antyoksydanty, przede wszystkim produkty bogate w karotenoidy oraz witaminy E i C. Przeprowadzone badania wykazały, iż systematyczne spożywanie świeżych owoców oraz zielonych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia endometriozy aż o 40%. Istotną rolę odgrywa również witamina A, która również wykazuje działania hamujące produkcję prozapalnych cytokin. Kolejną grupą przeciwutleniaczy sprzyjającą dietoterapii endometriozy są flawonoidy oraz kwercetyna. Związki te zmniejszają odpowiedź humoralną układu odpornościowego, tym samym zmniejszenie ilości prozapalnych cytokin.

Tabela produktów bogatych w witaminy A, C i E.

Grupa produktówWitamina AKwas askorbinowy
(Witamina C)
Witamina E
Nabiałjaja, margaryna, masłojaja, margaryna
Mięso i rybywątroba wołowa i z kurczaka, wieprzowawątroba cielęca makrela, mintaj, pstrąg tęczowy, śledź, węgorz wędzony,
Warzywaboćwina, dynia, jarmuż, marchew, papryka czerwona, szczaw, szpinakchrzan, jarmuż, brokuły, brukselka, kalafior, kapusta włoska, papryka czerwona, szpinak
Zioła i przyprawypietruszka liście, koperek, szczypiorekpietruszka liście,
Owocemorele suszone, jabłkajagody, dzika róża, truskawki, cytryna, porzeczki, kiwijabłka i morele suszone
Sokisoki marchwiowo – morelowe, marchwiowo – jabłkowesoki cytrynowe, grejfrutowe
Orzechy, pestki i nasionamigdały, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika
Olejesłonecznikowy, rzepakowy,
dietoterapia endometriozy
źródło zdjęcia: pixabay.com

Tabela produktów bogatych w karotenoidy, flawonoidy oraz kwercetynę.

Grupa produktówkarotenoidyflawonoidykwercetyna
Nabiałjaja
Zbożagryka, jęczmieńgryka
Warzywajarmuż, cukinia, kapusta, groszek cukrowy, kukurydza, marchew, papryka czerwona, pomidory, szczaw, szparagi, dyniacebula, papryka czerwona, pomidory, brokuły, karczochy, brukselka, szczaw, ciecierzycawarzywa liściaste, strączki, cebula, papryka czerwona, szpinak
Zioła i przyprawynatka pietruszki, oregano, natka pietruszki
Owocenektarynki, brzoskwinie, owoce leśne – jagodowe, mango, papaja, morele świeże i suszone, śliwkijabłka jagody, morele, jeżyny, cytrusy, fig, borówki, jagodyjabłka, pomarańcze, żurawina
Sokimarchewkowegrejpfrutowy, pomarańczowy
Orzechy, pestki i nasionapestki dynipecannasiona słonecznika

Rola tłuszczy w dietoterapii endometriozy.

Tłuszcze jedno- i wielonienasycone odgrywają szczególną rolę przeciwzapalną w organizmie. Do diety należy włączyć również przeciwzapalne kwasy tłuszczowe z rodziny omega – 3. Najkorzystniejsza proporcja omega – 3 do omega – 6 w dietoterapii endometriozy wynosi 2:1. Tłuszcze zwierzęce winne być zastąpione bezpiecznymi tłuszczami roślinnymi, takimi jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany. Zwiększona podaż żelaza hemowego znajdującego się w mięsie nasila dolegliwości oraz rozwój choroby. Zbyt wysoka ilość tłuszczów zwierzęcych przyczynia się do większej produkcji estragonu, który nasila objawy choroby.

dietoterapia endometriozy
bezpieczne tłuszcze w dietoterapii i profilaktyce endometriozy

Darmowy jadłospis do pobrania.

Sprawdź jak prawidłowo ułożyć i zbilansować jadłospis w dietoterapii endometriozy. Kliknij w zdjęcie, aby pobrać jednodniowy jadłospis za darmo 🙂

przykładowy jadłospis w dietoterapii endometriozy
foodandmood.pl

Produkty spożywcze niewskazane w leczeniu endometriozy.

Do produktów niewskazanych w dietoterapii i profilaktyce endometriozy należą w szczególności przetworzone produkty spożywcze a także czerwone mięso i alkohol. Badania naukowe wykazały, iż systematyczne spożywanie czerwonego mięsa znacząco zwiększa ryzyko endometriozy. Niekorzystnie wpływa także brak zróżnicowanej i dobrze zbilansowanej diety, jak również brak aktywności sportowej. Czynnikami prozapalnymi jest również niska podaż błonnika pokarmowego oraz niska podaż wapnia i witaminy D.

Bibliografia:
  • P. Chrzan: Endometrioza a dieta. Współczesna dietetyka, lipiec 2020; nr 30
  • D. Gier: Endometrioza – skuteczne terapia żywieniowa. Food Forum, czerwiec 2019, nr 3;
  • B. Wajszczyk: kwercetyna – ważny składnik naszej diety. Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ;
  • M. I. Wyderka, D. Zalewska, E. Szeląg: Endometrioza a jakość życia. Pielęgniarstwo Polskie 4(42), 2011;
  • H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. PZWL.
5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x