idealna tofucznica
Dietoterapia,  Witaminy i minerały,  Zioła i ziołolecznictwo

Dzięki tym składnikom zrobisz idealną tofucznicę

To post dla tych, co szukają pełni smaku tofucznicy. Takiego smaku, który trochę przypomina klasyczną jajecznicę ale przebija się też charakter czegoś nowego. Nie nabierzcie się na te pięknie przysmażone pieczarki, czy suszone pomidory. Za ten niepowtarzalny smak nie odpowiadają dodatki. Idealna tofucznica powstanie tylko dzięki 4 składnikom. Drożdże nieaktywne, sól kala namak, pieprz czarny, szczypiorek – to dzięki tym składnikom zrobisz idealną tofucznicę.

Tytułem wstępu – wybór tofu, ważna sprawa.

Generalnie ma to dość duże znaczenie jeśli chcemy uzyskać odpowiednik jajecznicy. Jeśli lubisz jajecznicę lekko ściętą to wybierz tofu miękkie lub tzw. silken tofu. Jest to twarożek z tofu, bardzo delikatny i jedwabisty. Jeśli lubisz jajecznicę mocno ściętą to wybierz tofu twarde. Warto sięgać również po tofu ekologiczne / BIO ze względu na brak zanieczyszczeń podczas uprawy ziaren soi. Jeśli masz obawy przed spożywaniem produktów sojowych zapraszam Cie do artykułu soja – fakty i mity.

Zazwyczaj tofucznicę robi się z tofu naturalnego i takie tofu z czystym sumieniem Wam polecam. Na rynku dostępne jest również tofu wędzone. Prawda jest jednak taka, że wędzone jest tylko z nazwy, ponieważ charakterystyczny wędzony posmak uzyskiwany jest za pomocą aromatu dymnego. Ogólnie produkty wędzone budzą kontrowersje, zarówno te naturalnie wędzone jak i te sztucznie. Podczas naturalnego wędzenia powstaje osad, w skład którego wchodzi rakotwórczy benzo(a)piren. Natomiast w aromatach dymnych znajduje się między innymi aldehyd mrówkowy, jest to konserwant E 240. Wykazuje on działania toksyczne dla wątroby a także zaburza pracę układu oddechowego, immunologicznego rozrodczego a nawet nerwowego.

idealna tofucznica
Idealna tofucznica – foodandmood.pl

Drożdże nieaktywne – składnik nr 1.

Drożdże szczepu Saccharomyces cerevisiae poddawane są dezaktywacji, aby utraciły zdolność pączkowania. Ten szczególny rodzaj drożdży ma wiele prozdrowotnych właściwości, które wzbogacają naszą tofucznicę. To przede wszystkim cenne źródło witamin z grupy B a także żelaza, cynku i innych pierwiastków mineralnych. Dodatkowo są naturalnym stymulatorem układu odpornościowego.

Zawarty z drożdżach β-glukan wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, antynowotworowe a także przeciwpasożytnicze. Wzmacnia również działanie antybiotyków a także preparatów witaminowych .

Łyżka płatków drożdżowych (10 gramów) dostarcza:

energia38 kcal
białko4,2 g
węglowodany4 g
tłuszcze0,4 g
błonnik2,1 g
wit B10,6 mg (46% RDA)
wit B20,54 mg (41% RDA)
wit B3 7,3 mg (46% RDA)
wit B60,5 mg (44% RDA)
foodadmood.pl

Sól kala namak – składnik nr 2.

Powstało wiele mieszanek przypraw do tofucznicy, aby przypominała smak jajecznicy, ale szkoda pieniędzy. Jeśli zależy Ci zarówno na smaku jajka jak i zapachu czarna sól kala namak jest do tego stworzona. Specyficznego jajecznego aromatu dodaje siarczek żelaza, ale jak każda sól składa się głównie z chlorku sodu. Dlatego nie dajcie się nabrać na hasła marketingowe o jej prozdrowotnych właściwościach.

Sól jest niezbędna do utrzymania prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno – elektrolitowej oraz zasadowej, ale jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Nadmiar soli w diecie jest przyczyną wielu chorób sercowo – naczyniowych takich jak nadciśnienie tętnicze, zawał serca czy udar mózgu. Pamiętajcie, że sód znajduje się nie tylko w soli ale także w większości wyrobach spożywczych, a przede wszystkim w produktach przetworzonych. Zobacz tabelę produktów z bardzo dużą zawartością sodu.

Przerobiłam wiele przepisów na tofucznicę i dziwi mnie, że w większości spotkałam się z zaleceniem, aby dodawać czasem aż 1 łyżeczkę soli. Kochani, to zdecydowanie za dużo! Na 100 – 150 gram tofu spokojnie wystarczy szczypta, w porywach do dwóch soli kala namak.

Pieprz czarny – składnik nr 3.

Po soli najczęściej używana przyprawa w Polsce i choć bardzo doceniana za walory smakowe mało kto wie, że pieprz czarny wykazuje również właściwości przeciwutleniające. Zawarte w pieprzu czarnym polifenole są antyoksydantami, czyli spowalniają proces starzenia się komórki oraz neutralizują wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty odgrywa szczególną rolę w profilaktyce oraz dietoterapii wielu chorób sercowo – naczyniowych, autoimmunologicznych czy degeneracyjnych. Warto również pamiętać, iż pieprz czarny zaliczany jest do przypraw, które stymulują metabolizm i perystaltykę jelit.

Niestety pieprz czarny jest jedną z najbardziej zanieczyszczanych przypraw, dlatego powszechnie stosuje się proces dekontaminacji. Polega na odkażaniu przypraw parą wodną, następnie przyprawy poddawane są suszeniu gorącym powietrzem a na koniec schłodzeniu. I choć proces ten nie wpływa na zapach, smak i strukturę przypraw, wyniki badań jasno podkreślają straty w ilości olejków eterycznych. Na szczęście w całych ziarnach pieprzu strat jest niewiele, warto zatem sięgać po pieprz ziarnisty a nie mielony.

Szczypiorek – składnik nr 4.

Tofucznica bez szczypiorku? To jak tort bez wisienki. Idealnie dopełni smak naszej idealnej tofucznicy. Dodatkowo wzmocni nasz organizm ze względu na zawarte w nim karotenoidy, allicynę oraz cenne witaminy i minerały. Prawidłowa nazwa szczypiorku to “czosnek szczypiorek”, przede wszystkim ze względu na wspomniany już przeze mnie składnik – allicyna.

Szczypiorek wykazuje działania przeciwbakteryjnie, zarówno gram dodatnie jak i gram ujemne. Dodatkowo charakteryzuję się właściwościami przeciwgrzybicznymi i przeciwpasożytniczymi. Wspomaga pracę oczu, układ krążenia a także reguluje profil lipidowy obniżając stężenie cholesterolu we krwi.

Płatki drożdżowe, sól kala namak, pieprz czarny i szczypiorek – tylko dzięki tym składnikom zrobisz idealną tofucznicę.

Wszystkie składniki wpływają na walory smakowe, zapachowe naszej tofucznicy ale co najważniejsze wykazują również wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dodatki do tofucznicy są dowolne, można dodać suszone pomidory, grzyby, surowe warzywa, które wzbogacą ją w witaminy i minerały. A wiecie co jest najlepsze? Że tofucznica to idealny posiłek na każde danie!

idealna tofucznica
idealna tofucznica foodandmood.pl
Bibliografia:
0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] przyprawy, ja dodałam pieprz czarny*, paprykę słodką i wędzoną, sól, sos […]

1
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x