budyń
Przepisy

Twoje śniadanie powiewa nudą? To może czekoladowy budyń z kaszy gryczanej

Kiedyś uważałam, że budyń to takie danie typu przekąska, zazwyczaj babcia robiła jak chciało się “coś słodkiego”. Wystarczyła odrobina mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i kakao. Po kilku latach postanowiłam zrobić swoją wersję, zdrowszą i lepiej zbilansowaną. Tak powstał czekoladowy budyń z kaszy gryczanej z orzechami i owocami. Idealny na śniadanie i nie tylko. Jest tak dobry, że teraz będę jeść go codziennie.

Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, że kasza gryczana jest bardzo zdrowa. O jej właściwościach i wykorzystaniu w dietoterapii możecie przeczytać klikając w to zdanie. Wiem, że w większości domach króluje jako dodatek do mięs bądź sałatek. Dotychczas rzadko spotykana była na śniadanie, ale czas to zmienić.

Zapewniam Was jednak, że kasza gryczana świetnia sprawdza się w deserach i słodkich wypiekach. Nie bójcie się eksperymentować. Jeśli nie przepadacie za jej charakterystycznym zapachem bądź smakiem jest na to świetny sposób, czyli dodatek aromatycznych przypraw. Idealnie sprawdzi się cynamon, kardamon a także wanilia i anyż. Koniecznie wypróbujcie też gryczanego serniczka, ale uprzedzam kradnie serca i podniebienia.

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki kaszy gryczanej, tj. 30 gramów
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego, ja użyłam migdałowego, jeśli nie zależy Wam na wersji wegańskiej można użyć krowiego
  • 1 łyżka kakao tj. około 10 gramów
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • garść ulubionych orzechów, ja dodałam brazylijskie, włoskie, laskowe i nerkowce
  • 2 morele i garść malin

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną należy zmielić na mąkę, polecam w młynku do kawy, sprawdza się idealnie. Tak powstałą mąkę zalewamy roślinnym mlekiem i gotujemy około 10 minut co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz budyń bardzo gęsty możesz użyć mąki ziemniaczanej. Wymieszaj ją najpierw z wodą i stopniowo dodawaj do budyniu aż osiągnie taką gęstość jaką lubisz 🙂

Przygotowany budyń wymieszaj z syropem z agawy i dodaj swoje ulubione dodatki. Budyń świetnie smakuje z orzechami i świeżymi owocami. Średnio sprawdzają się suszone owoce, gdyż w smaku budyń robi się już za słodki i mdły.

Wartości odżywcze:

  • wartość energetyczna – 451 kcal
  • białko – 11,4 gramów
  • tłuszcz – 19,3 gramów
  • węglowodany – 54,3 gramów
  • błonnik – 9,2 gramów

Smacznego 🙂

czekoladowy budyń z kaszy gryczanej
5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x