
Tom Yam
Wczoraj był egzotyczny deser więc dzisiaj będzie orientalne danie. Tom Yam jest tradycyjną tajską zupą, bardzo ostrą ale i delikatną jednocześnie. A moje kubki smakowe są bardzo azjatyckie. Zapraszam Was dzisiaj w orientalna podróż, czyli Tom Yam z kluseczkami typu nudle.
Składniki na 4 porcje:
- 120 gramów pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 papryka czerwona i 1 papryka żółta
- 3 łyżeczki pasty curry (polecam wybrać taką do dań azjatyckich) a jeśli lubicie bardzo ostre jedzenie można dodać więcej
- 1 opakowanie pędów bambusa
- 120 gramów kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki mleczka kokosowego
- skórka z całej limonki i sok z połówki limonki
- 2 opakowania makaronu – polecam chiński typu nudle albo ryżowy
- przyprawy: pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka curry, szczypta pieprzu
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
Zanim przejdę do opisu jak przygotować Tom Yam sprzedam Wam małą radę. Jeśli pominiecie pastę curry, pędy bambusa, kiełki fasoli mung, mleczko kokosowe i limonkę wyjdzie Wam po prostu makaron z warzywami. Z kolendry też nie polecam rezygnować.
Cebulę i czosnek należy obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Jak warzywa się już przyrumienią należy dodać pieczarki i papryki również pokrojone w kostkę. Całość należy smażyć 4-5 minut mieszając raz na jakiś czas.
W międzyczasie należy przygotować sos, do mleka dodajemy pastę curry, przyprawy oraz sos sojowy. Zalewamy sosem warzywa, dodajemy startą skórkę z limonki wraz z sokiem oraz pędy bambusa i kiełki. Całość gotujemy około 10 minut.
Makaron należy przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu a następnie wymieszać porządnie z warzywami. Tak przygotowany makaron Tom Yam warto posypać świeżą kolendrą i gotowe.
Wartości odżywcze 1 porcji (około 330 gramów):
- wartość energetyczna – 285 kcal
- białko – 5 gramów
- tłuszcz – 11,2 gramów
- węglowodany – 40,2 gramów
- błonnik – 3,5 gramów
Smacznego 🙂
