
jogurtowa owsianka
Owsianka na śniadanie? Spodziewam się, że wielu z Was odpowie – nie, dziękuję. I wiem dlaczego, ponieważ sama nie byłam jej wielką zwolenniczką. Dlaczego? A dlatego, że gotowana na mleku trąci nudą. Poza tym taka owsianka dla mnie była zwyczajnie za sucha i kleista. Kombinowałam, czarowałam i wymyśliłam – a może by tych płatków nie gotować? Tak właśnie w moim śniadaniowym menu do łask powróciła owsianka, jogurtowa owsianka. Idealna jogurtowa owsianka, bo nie jest sucha, nie klei się a co najważniejsze nie trąci już nudnym daniem 🙂 Poza tym świetnie sprawdzi się na upalne, letnie poranki.
Składniki na jogurtową owsiankę:
- 30 gramów płatków owsianych górskich (czyli 3 łyżki)
- 125 gramów jogurtu naturalnego (czyli 1/2 szklanki)
- 100 gramów melona lub arbuza, ważne aby był to owoc z dużą ilością wody
- 15 gramów syropu z agawy (czyli jedna łyżka)
- 15 gramów orzechów włoskich (2-3 sztuki)
- 10 gramów płatków migdałowych (czyli 1 łyżka)
- 3 gramy suszonej aronii
Sposób przygotowania jogurtowej owsianki:
płatki owsiane należy zalać wrzątkiem i odstawić na 5-10 minut. Spęczniałe płatki wymieszaj z jogurtem i syropem z agawy, dodaj pokrojonego melona, bakalie i posyp całość suszoną aronią. To przepis na jedną porcję.
Wartość odżywcza jednej porcji jogurtowej owsianki:
- wartość energetyczna: 426 kcal
- białko: 14,4 gramów
- węglowodany: 51,7 gramów
- tłuszcz: 19 gramów
- błonnik: 5,4 gramów
Smacznego!
P.S. Warto do takich codziennych potraw dodawać niecodzienne produkty jak aronia. Jest jednym z silniejszych antyoksydantów, obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami. Zerknij do mojego artykułu jesiennie o odporności i poznaj jej właściwości zdrowotne.
