dokonały pasztet grzybowy
Przepisy

Doskonały pasztet grzybowy

Przed publikacją tego przepisu pasztetem podzieliłam się z najbliższymi, a przepis podesłałam mojej koleżance. W związku z tym, że zebrał on wyśmienite recenzje postanowiłam, że jego nazwa będzie adekwatna do opinii. Przedstawiam zatem mój doskonały pasztet grzybowy o idealnej konsystencji oraz o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Składniki:

  • 170 gramów ciecierzycy tj. 1 szklanka, ja użyłam konserwowej
  • 100 gramów czerwonej soczewicy, tj. około 8 łyżek
  • 1 duża cebula
  • 70 gramów grzybów suszonych
  • 10 sztuk pieczarek
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej, czyli 2 duże łyżki
  • 60 gramów oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ulubione przyprawy, ja użyłam sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

suszone grzyby należy zalać wrzątkiem, aż napęcznieją. Następnie należy je odcedzić i pokroić w drobną kostkę wraz z pieczarkami. Cebule należy obrać i pokroić w kostkę a następnie usmażyć na 1 łyżeczce oleju. Po chwili dodać grzyby i pieczarki. Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciecierzycę zblendować na gładką masę z ugotowaną soczewicą oraz olejem. Dodać usmażone warzywa, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną oraz ulubione przyprawy. Porządnie wymieszać a następnie przełożyć do foremki. Foremkę warto natłuścić olejem i posypać np. bułką tartą albo otrębami. Pasztet piekłam w temperaturze 180 stopni z ogrzewaniem góra – dół przez godzinę.

UWAGA: pasztet grzybowy po upieczeniu należy ostudzić, a następnie schłodzić przez noc lub kilka godzin w lodówce. Zaraz po upieczeniu ma konsystencję pasztetu do smarowania a nie do krojenia.

Wartości odżywcze na 1 plaster tj. 50 gramów:

  • wartość energetyczna – 95 kcal
  • białko – 3,4 gramów
  • tłuszcz – 4,2 gramów
  • węglowodany – 10 gramów
  • błonnik – 1,7 gramów

Smacznego 🙂

P.S. Jakiś czas temu wrzuciłam również przepis na pasztet sojowy, serdecznie zapraszam.

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x