wegański snickers
Przepisy

Wegański Snickers

Ciasto o smaku popularnego batona Snickers ostatnio jest bardzo popularne, więc zrobiłam i ja 🙂 W necie jest masę przepisów, ja głównie inspirowałam się tym od erVegan, niemniej jednak dokonałam kilku zmian. Zależało mi na przekąsce, czy też drugim śniadaniu, które będzie wysoko białkowe. I taki efekt uzyskałam! Mój wegański Snickers ma też sporo tłuszczu, ale spokojnie, to tłuszcze pochodzenia roślinnego. Są zdecydowanie zdrowszą alternatywą tłuszczy zwierzęcych.

Składniki.

Spód:

  • 30 gramów daktyli
  • 60 gramów migdałów
  • 10 gramów masła orzechowego

Masa:

  • 500 gramów tofu, czyli 3 kostki, najlepiej twarde
  • 70 gramów nerkowców (namoczonych przez noc)
  • 20 gramów masła orzechowego
  • 40 gramów erytrytolu (można oczywiście użyć zwykłego cukru bądź ksylitolu)
  • 20 gramów orzechów ziemnych

Wierzch ciasta:

  • 60 gramów daktyli
  • 50 gramów masła orzechowego
  • 40 gramów orzechów ziemnych

Sposób przygotowania.

Spód:

daktyle sparzyć wrzątkiem oraz zmielić z migdałami i masłem orzechowym. Tak przygotowaną masę rozkładamy na tortownicy, ja użyłam takiej o średnicy 22 cm.

Masa:

tofu należy rozdrobnić i połączyć z namoczonymi nerkowcami, całość zblendować. Masę połączyć z masłem i słodzikiem, porządnie wymieszać stopniowo dodając fistaszki. Tak wyrobioną masę przekładamy na nasz spód i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Jeśli masa zacznie się przypalać, przekryjcie ją papierem do pieczenia. Nie musicie piec tej masy, ona spokojnie nadaje się też na “surowo”, kwestia gustu.

Wierzch ciasta:

pozostałą część daktyli znowu należy sparzyć a następnie zblendować z masłem orzechowym. Równomiernie rozprowadzamy na upieczone ciasto, posypujemy pozostałą częścią orzechów i gotowe. Ostudzone ciasto wkładamy do lodówki i czekamy aż się porządnie schłodzi.

Wartość odżywcza jednej porcji, tj. 90 gramów:

  • wartość energetyczna – 249 kcal
  • białko – 11,5 gramów
  • tłuszcz – 17,4 gramów
  • węglowodany – 15,7 gramów
  • błonnik – 2,8 gramów

Smacznego!

P.S. jeśli nie jesteście przekonani do tofu, spróbujcie przepisu od erVegan, znajdziecie go TUTAJ. Wykorzystuje on kaszę jaglaną.

P.S. 2 jeśli chcecie uzyskać jeszcze większą zawartość białka możecie dodać dowolne białko roślinne, np. z grochu lub konopne.

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x