bubble tiramisu
Dietoterapia,  Przepisy

Bubble tiramisu

Bubble tiramisu to mój autorki przepis na wykorzystanie tapioki. A co to jest tapioka zaraz spytacie? Brzmi nieco egzotycznie prawda? I słusznie. Tapioka to skrobia, która jest izolowana z manioku. Maniok natomiast jest rośliną, która pochodzi z Brazylii, choć w naszych sklepach znajdziecie jej bulwy wyprodukowane w Tajlandii. Także dzisiaj przychodzę do Was z naprawdę egzotyczną przekąską. Na szczęście tapiokę można już dostać w każdym większym sklepie spożywczym, a także w sklepach internetowych.

Kilka słów o tapioce.

Tapioka jest przede wszystkim produktem skrobiowym, ale w jej skład wchodzą również kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Dużym plusem jest spora dawka wapnia, bo na 100 gram znajduje się aż 71 mg. Kolejnym pierwiastkiem, którego sporą dawkę znajdziemy w tapioce to potas. Jego zawartość wynosi 92 mg na 100 gramów produktu. Myślę, że wegetarianów i weganów zadowoli też informacja, iż w tapioce znajduje się również witamina B12. Dodatkowo jest produktem bezglutenowym i niskokalorycznym, a także nie zawiera cholesterolu.

Przed ugotowaniem warto namaczać tapiokę, tak około 30 minut. Zdecydowanie szybciej się gotuje. Jej smak jest nijaki, to chyba jedyny minus tapioki, ale to tak samo jak z tofu. Wystarczy połączyć ją z dodatkami i otrzymamy pyszne danie. Polecam mieszać ją z napojami roślinnymi i owocami, a także dodawać ją do ciast jako zamiennik mąki. Tapiokę dodaje się do napojów, by powstały tak zwane napoje bubble. Jeśli masz w domu dzieci koniecznie przygotuj im taki koktajl. Gwarantuję, że oszaleją z radości 🙂 Ja postanowiłam jednak przygotować coś dla starszych łasuchów, ponieważ do mojego bubble tiramisu dodałam amaretto.

Składniki:

  • 35 gram tapioki
  • 80 gramów jogurtu naturalnego
  • 80 gramów sera ricotta
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto
  • 10 gramów kakao
Sposób przygotowania:

Namoczoną tapiokę należy ugotować w wodzie, wody dolewamy tyle, by zakryła wszystkie perełki. Gotować należy na małym ogniu, stale mieszając i dodając co chwilę wodę. Do ugotowanej tapioki dodałam kawę rozpuszczalną i amaretto, przełożyłam deser do miseczki i posypałam kakao.

Jogurt naturalny należy połączyć z ricottą oraz cukrem pudrem. Tak powstały krem należy delikatnie układać na deser z tapioki. Całość warto ozdobić kakao, owocami albo pudrem z owoców. Z podanych proporcji wyszły mi 4 deserki o wadze około 60 gramów.

Wartości odżywcze 1 porcji:
  • wartość energetyczna 87,5 kcal
  • białko 3,4 gramy
  • węglowodany 12,3 gramów
  • tłuszcz 2,4 gramy
  • błonnik – znikoma ilość

Smacznego 🙂

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ola
Ola
2 miesięcy temu

Czy tapiokę można zastąpić np. nasionami chia?

2
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x