gluten
Dietoterapia

Skórna postać celiakii, czyli choroba Duhringa

Choroba Duhringa często nazywana jest skórną postacią celiakii, ponieważ wywoływana jest przez gluten. Wprowadzenie diety eliminacyjnej łagodzi objawy choroby, jednak na efekty trzeba poczekać nawet do sześciu miesięcy.

Czego dowiesz się z tego artykułu?
  • Czym jest choroba Duhringa.
  • Jaki ma wpływ dieta bezglutenowa na przebieg choroby.
  • Jakie produkty spożywcze nasilają objawy choroby.
  • Na czym polega dieta bezglutenowa.
  • Jaki jest podział produktów bezglutenowych.
  • Na jakie niedobory pokarmowe narażone są osoby na diecie bezglutenowej.
Czym jest choroba Duhringa.

Jest to opryszczkowate zapalenie skóry o podłożu autoimmunologicznym, której przyczyną jest nietolerancja glutenu. Pomimo, iż kosmki jelitowe zanikają lub ulegają spłaszczeniu, dotyczy to zdecydowanie mniejszego obszaru jelit, niż u osób z celiakią. Chorobę Duhringa cechuje wielopostaciowość zmian skórnych od plamek rumieniowych, czy wykwitów pokrzywkowatych po pęchęrzyki i grudki opryszczkowate. Zmiany skórne pojawiają się najczęściej w okolicach przedramion, pośladków, kolan, na głowie oraz karku. Niestety zmiany skórne są uciążliwe, ponieważ towarzyszy im świąd i pieczenie.

Leczenie i rola diety bezglutenowej.

W przypadku choroby trzewnej (celiakia) istotą leczenia jest dieta bezglutenowa. Natomiast w przypadku choroby Duhringa terapia biegnie dwutorowo, to oznacza, że oprócz diety bezglutenowej chory przyjmuje środki farmakologiczne. Doborem środków farmakologicznych oczywiście zajmuje się lekarz dermatolog lub wenerolog. Najczęściej wybieranym lekiem jest dapson, ponieważ szybko łagodzi dolegliwości związane ze świądem. Należy jednak pamiętać, że lek redukuje bądź łagodzi objawy skórne, nie wpływa jednak na zmiany jelitowe. Dlatego też wdrożenie diety bezglutenowej w przypadku skórnej postaci celiakii jest konieczne.

Warto także rozważyć wdrożenie suplementacji witaminami E i C ze względu na ich korzystny wpływ przeciwzapalny. Powyższe witaminy są przeciwutleniaczami, które wspomagają układ odpornościowy. Sprawdź w jakich produktach jest ich najwięcej, kliknij TUTAJ.

Gdy dieta bezglutenowa jest nieskuteczna, bądź nie przynosi zadowalających rezultatów.

Opryszczkowe zapalenie skóry (choroba Duhringa) może występować również z innymi chorobami o podłożu immunologicznym. U ponad 20% chorych w badaniach stwierdza się również przeciwciała przeciwtarczycowe. W takim przypadku należy ograniczyć bądź wyeliminować z diety produkty bogate w jod takie jak ryby, owoce morza czy glony.
Co to jest gluten i gdzie się znajduje?

Gluten zgodnie z definicją WHO jest frakcją białka pochodzenia roślinnego, który znajduje się w zbożach: pszenicy, życie, owsie oraz w ich pochodnych. Osoby z nadwrażliwością na gluten zmagają się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi takimi jak biegunki, zaparcia i wzdęcia. Konsekwencją powyższych zaburzeń jest ogólne osłabienie organizmu, utrata masy ciała oraz zmiany skórne. Przy chorobie Duhringa zaburzenia żołądkowo-jelitowe występują rzadziej i o lżejszym nasileniu niż u osób z celiakią. Natomiast głównym zaburzeniem są zmiany skórne, stąd nazwa skórnej postaci celiakii.

Charakterystyka diety bezglutenowej.

Według definicji WHO żywność bezglutenowa określa grupę produktów spożywczych, które naturalnie nie zawierają glutenu. Żywnością bezglutenową określa się również grupę produktów, z których gluten usunięto. W tym przypadku musi zostać zachowana proporcja, a mianowicie na 1 kg produktu nie może znajdować się więcej niż 20 mg glutenu. To właśnie na tych produktach znajdziemy symbol przekreślonego kłosa, który określa, że dany produkt jest bezglutenowy. Istnieje również żywność o zredukowanej ilości glutenu, gdzie 1 kg produktu zawiera od 20 do 100 mg glutenu.

żywność bezglutenowa podział

Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, która może prowadzić do niedoborów składników pokarmowych, głównie witamin z grupy B oraz wapnia i żelaza. Mąki bezglutenowe są ubogie w białko, w których średnio na 100 gramów zawartość białka wynosi tylko 0,4 – 0,5 gramów. Najbogatsza w białko jest mąka sojowa, w której na 100 gramów białka jest aż 45 gramów.

Jeśli chcesz poznać listę polecanych i sprawdzonych firm produkującą żywność bezglutenową warto śledzić rankingi i listy dostępne na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Alternatywne źródła witamin z grupy B.
Tiamina (Witamina B1)Ryboflawina
(Witamina B2)
Niacyna
(Witamina B3)
Kwas pantotenowy
(Witamina B5)
Nasiona słonecznikaJaja Wątroba oraz mięso z piersi z kurczakaJaja
Kiełbasa sucha krakowskaSery twarogowe, camembertOrzechy arachidoweGroch oraz orzechy ziemne
WieprzowinaPodroby wieprzoweZielony groszek, bóbPodroby i ryby
Kasza jaglanaRośliny strączkoweMorele, brzoskwinie, awokadoSery pleśniowe
Flądra, łosośNasiona sezamuMleko owczeAwokado, arbuz
witaminy z grupy b
Autor: Valeria Boltneva
Witamina B6 Biotyna
(Witamina B8)
Witamina B9Witamina B12
Kasza gryczana i jaglanaŻółtko jajaPietruszka, fasola i sojaWątroba
Wątroba wieprzowa i wołowaMleko w proszkuMigdały i nasiona sezamuSardynka, śledź i szczupak
Nasiona słonecznika i sezamuWątroba, nerkiJajaSery żółte
Pstrąg, makrela, łosośSer twarogowy oraz brieMango, kiwi, papajaKiełbasy suche, salami
Nasiona roślin strączkowychAwokadoTuńczyk, łosośSłonina

Bibliografia:

  • Wybrane problemy kliniczne, Klinika Dermatologii Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. J. Roszkiewicz, M. Lange, B. Nedoszytko: Skórne markery chorób jelitowych, 2011.
  • Prace poglądowe, Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej, Wydział Towaroznawstwa Uniwerystet Ekonomiczny w Poznaniu. I. Rybicka, A. Gliszczyńska-Świgło: Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej, 2016.
  • Przegląd dermatologiczny, prace specjalne. Katedra i Klinika Dermatologii i Wenerologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. A. Żebrowska, E. Waszczykowska, C. Kowalewski, K. Woźniak, M. Olszewska, W. Placek, R. Czajkowski, J. Szepietowski: Diagnostyka i postępowanie terapeutyczne w opryszczkowatym zapaleniu skóry (Choroba Duhringa), 2016.
  • Czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu Food Forum luty-marzec 2020. M. Mazur, K. Zakrzewska: Choroba Duhringa – postać skórna celiakii?
  • D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska: Dietoterapia. Wydawnictwo PZWL, 2014.
  • źródło zdjęcia głównego canva.com autorka: Mariana Kurnyk .
0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] poście o skórnej postaci celiakii pisałam o podziale żywności bezglutenowej, dla przypomnienia ściągawka […]

1
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x