majonez
Dietoterapia,  Przepisy,  Witaminy i minerały

Majonez wegański a cholesterol

Żółtko jajka zawiera aż 1500 mg cholesterolu na 100 gram produktu. Przez to właśnie zaleca się osobom z podwyższonym cholesterolem do spożywania maksymalnie 2 sztuk na tydzień. A jak jest z majonezem?

Majonez spożywczy zawiera 65 mg cholesterolu na 100 gram produktu, dlatego w diecie u osoby z hipercholesterolemią jest on niewskazany. Co innego w przypadku majonezu z aquafaby, ponieważ nie zawiera on cholesterolu. Aquafaba jest zalewą, w której maczane są warzywa strączkowe. Najpopularniejsza jest aquafaba z ciecierzycy, a dokładnie z ciecierzycy konserwowanej, ponieważ ma najbardziej delikatny smak.

Najprostszy przepis na wegański majonez z aquafaby.

Potrzebne będą następujące składniki:

  • 125 ml zalewy z puszki ciecierzycy, czyli aquafaby
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych, czyli nieaktywnych drożdży
  • 1/2 łyżeczki kala namak, czyli czarnej soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 ml oleju rzepakowego

Płatki drożdżowe oraz czarna sól kala namak są niezbędne, ponieważ to one nadają jajeczny posmak majonezowi. Nie warto zatem pomijać tych dwóch składników. W zwykłych sklepach spożywczych ciężko jest dostać te produkty, ale z pomocą przychodzą sklepy internetowe oraz allegro.

Sposób wykonania:

jest bardzo prosty, tak jak sposób wykonania zwykłego majonezu. Aquafabę z dodatkami (bez oleju) należy ubijać mikserem przez kilka minut. Następnie należy bardzo powoli dodawać olej, oczywiście stale miksując całość. Tak przygotowany majonez przelewamy do słoika i chowamy do lodówki, by zgęstniał. Ja swój majonez wstawiłam do lodówki na noc a rano był już gęsty i gotowy 🙂

Tak wygląda majonez zaraz po miksowaniu. Po schłodzeniu jest zdecydowanie bardziej gęsty.

P.S. aquafaba nadaje się również do deserów, sprawdź mój przepis na mus czekoladowo – kokosowy 😉

Wartości odżywcze majonezu z aquafaby na 100 mg.

  • wartość kaloryczna 568 kcal
  • tłuszcz 62 gramy, które stanowią 99% wartości energetycznej, w tym:
  • cholesterol 0 mg
  • nasycone tłuszcze 5 gramów
  • jednonienasycone tłuszcze 38 gramów
  • wielonienasycone tłuszcze 19 gramów

Czy wiesz, że?

Majonez wegański, zawiera także cenne witaminy i minerały. Przede wszystkim charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E, zawiera aż 17,38 mg. Przekracza zatem prawie dwukrotnie normy, które zostały ustalone na poziomie wystarczającego spożycia. Witamina E jest zaliczana do grupy silnych przeciwutleniaczy, która chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się, a także przed ryzykiem rozwoju nowotworów, choroby wieńcowej i miażdżycy. Majonez wegański bogaty jest również wapń, potas i magnez.

Bibliografia:

  • Czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu Food Forum, luty – marzec 2020, nr 1. Majonez wegański z aquafaby.
  • dietetycy.org.pl: witamine E źródła, zapotrzebowanie
  • D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska: Dietoterapia. Wydawnictwo PZWL, 2014.
  • Program dietetyczny: dietetico.
  • Źródło zdjęcia głównego: StockFood
5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x