racuchy migdałowo gruszkowe
Przepisy

Racuchy migdałowo gruszkowe

Pamiętacie te smaki z dzieciństwa, kiedy w całym domu rozchodził się piękny, delikatny zapach racuchów? Ja dzisiaj postanowiłam odświeżyć sobie pamięć i takich sobie nasmażyłam 🙂 Bazowałam na starym przepisie, któremu postanowiłam dodać trochę nowoczesności. W taki sposób powstały racuchy migdałowo – gruszkowe, którym puszystości nadała maślanka, mleczko kokosowe oraz nasiona chia.

Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione potrawy i smaki z dzieciństwa! Może uchylicie rąbka tajemnicy i się ze mną podzielicie?

Składniki:
  • 1 duża gruszka
  • 100 gramów mąki owsianej
  • 50 gramów mąki pszennej
  • 5 gram mąki ziemniaczanej, czyli 1 łyżeczka
  • 20 gramów nasion chia, czyli 2 łyżeczki
  • 10 gramów erytrytolu, czyli 1 duża łyżka – erytrytol możesz zastąpić innym słodzikiem jak np. ksylitolem bądź po prostu cukrem lub miodem
  • 50 gramów jogurtu naturalnego, czyli 2 -3 łyżki
  • 200 gramów maślanki
  • 30 gramów słupków z migdałów, u mnie to była po prostu garść
  • 20 gramów mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka kardamonu lub innej ulubionej przyprawy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 gramów oleju do smażenia, mi tyle wystarczyło do usmażenia wszystkich racuchów
Sposób przygotowania:

Nasiona chia zalej ciepłą wodą, by ich skorupka popękała, dzięki temu ciasto idealnie się sklei. Gruszkę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj mąki ze sobą, dodaj słodzik, sodę i kardamon. Następnie dodaj jogurt naturalny, mleczko kokosowe oraz maślankę stale mieszając, by nie porobiły się grudki. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę, nasiona chia i słupki z migdałów, całość porządnie wymieszaj. Racuchy smaż po 2 minuty na każdej stronie delikatnie je przewracając. Wychodzą bardzo puszyste dlatego też trzeba się delikatnie z nimi obchodzić podczas smażenia. Z podanych proporcji wyszło mi 30 sztuk.

racuchy migdałowo gruszkowe
Wartość odżywcza 1 porcji (waga około 25 gram):
  • wartość energetyczna – 37 kcal
  • białko – 1,3 gramów
  • tłuszcz – 1,5 gramów
  • węglowodany – 4,5 gramów
  • błonnik – 1 gram

Smacznego 🙂

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x