
Mus czekoladowo – kokosowy
Czy mus czekoladowy może być fit i w dodatku w 100% wegański? Tak, może 🙂 Taki sobie wymarzyłam i zrobiłam, ponieważ lubię czekoladę, a jeszcze bardziej musy. Zapraszam zatem na pyszny i puszysty mus czekoladowo – kokosowy.
Pamiętajcie, że czekolada nie jest taka zła jak ją malują, ponieważ zawiera cenne polifenole. Polifenole, które są zawarte w kakao odgrywają szczególna rolę w prewencji chorób sercowo – naczyniowych. Pamiętajcie tylko, żeby wybierać czekoladę o wysokiej zawartości kakao, czyli powyżej 80% i nie jeść całej naraz. Dwie, trzy kostki to słodka i zdrowa przekąska, ale cała tabliczka to już objadanie się, które prowadzi do nadwagi i otyłości.
Czy wiesz, że?
Po dwóch godzinach od spożycia czekolady odnotowano zahamowanie utleniania się cholesterolu LDL, który stanowi czynnik miażdżycowy. Zaś regularne spożywanie kakao może podnosić stężenie cholesterolu HDL (tego dobrego!). Potrzebujesz więcej info na temat cholesterolu, zapraszam Cię zatem TUTAJ.
Źródło: Gdański Uniwersytet Medyczny, OSW 2016, F. Kłobukowski, M. Skotnicka, M. Śmiechowska: Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy.
Składniki:
- 100 gram czekolady gorzkiej o 85% zawartości kakao
- 100 gram wody z ciecierzycy (aquafaba)
- 50 gram mleczka kokosowego
- wiórki kokosowe – ilość wedle uznania
Sposób wykonania:
Najpierw ubij wodę z ciecierzycy na w miarę sztywna pianę, nigdy nie będzie ona tak sztywna jak ta z białka kurzego, ale da się zrobić całkiem niezły “puch”. Piana powinna wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej.

W międzyczasie należy czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleczka kokosowego. Do rozpuszczania czekolady świetnie sprawdzi się fondue ceramiczne, bądź po prostu metoda kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę z mleczkiem kokosowym należy dodać do ubitej aquafaby. Ja dodaję stopniowo, po łyżeczce i delikatnie mieszam, to ważne, bo piana z ciecierzycy nie jest tak “trwała” jak z białka kurzego. Po połączeniu składników nasz mus przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Najlepiej jak taki mus w lodówce postoi z 2-3 godziny, wtedy będzie idealny 🙂 Z podanych proporcji wychodzą 4 pucharki po około 170 gram.
Choć przepis może wydawać się trudny, w rzeczywistości taki nie jest. Sekret tkwi w delikatności dodawania roztopionej czekolady do piany. Jeśli zrobisz to z sercem to wyjdzie Ci idealny mus czekoladowo – kokosowy.

Wartość odżywcza na 1 pucharek (około 170 gram):
- wartość energetyczna: 155 kcal
- białko: 2,6 gram
- węglowodany: 11,6 gram
- tłuszcz: 10,2 gram
- błonnik: 3,1 gram
Smacznego 🙂
[…] P.S. aquafaba nadaje się również do deserów, sprawdź mój przepis na mus czekoladowo – kokosowy […]
I think this is one of the most vital information for me.
And i am glad reading your article. But should remark on some general
things, The site style is ideal, the articles
is really nice : D. Good job, cheers
Hi, thanks for your comment and kind words about my site. I am very happy that you are interested in my blog
[…] czekoladowo – kokosowy, przepis znajdziesz TUTAJ, również ekspresowy deser w wersji […]
[…] ponownie całość zblendować. Wodę z ciecierzycy należy ubić tak jak się ubija białko jajka, tutaj możesz podejrzeć jak wygląda prawidłowo ubita aquafaba. Do ubitej wody z ciecierzycy należy stopniowo i bardzo powoli dodawać mus z awokado oraz nasiona […]