chlebek bananowy z orzechami
Przepisy,  Zero waste

chlebek bananowy z orzechami

Nie lubię marnowania żywności, staram się wykorzystywać wszystko, co kupuję. Czasami jednak coś pójdzie nie tak 😉 i właśnie dlatego musiałam wykombinować, co zrobić z dojrzałymi bananami. Tak powstał chlebek bananowy z orzechami włoskimi na mące owsianej z syropem z daktyli i nasionami chia.

Chlebek jest w 100% wegański oraz zero waste. Owoce bowiem znajdują się na 5 miejscu pod względem marnowania żywności. Banany zaś często są wyrzucane, ponieważ istnieje wiele mitów na temat ich wyglądu, kiedy są dojrzałe. Między innymi spotkałam się z teorią, że czarne plamki na skórce są rakotwórcze, a lekko brązowy miąższ świadczy o pasożytach. Są to wszystko nieprawdziwe informacje. Czarne plamy na skórce są naturalną oznaką starzenia się tego owocu i można je bez obaw spożywać. Natomiast lekko brązowy, czy kremowy miąższ nie świadczy o zakażeniu pasożytami.

Czy wiesz, że?

Banany niedojrzałe mają zieloną skórkę i niższy IG niż te dojrzałe o żółtej skórce. Dlatego też osoby z zaburzoną przemianą węglowodanów, np. w chorobie Hashimoto, powinny sięgać po niedojrzały owoc. Nie bez znaczenia wymieniłam chorobę tarczycy, ponieważ zawarty w bananie mangan wspomaga jej pracę, jak również układ nerwowy i mięśnie. Poza tym uważa się, że systematycznie spożywanie tego pierwiastka zwiększa libido i płodność.

A tak przy okazji to pamiętacie mój przepis na gnocchi z czerstwego chleba? Jeśli nie, to oczywiście zapraszam TUTAJ. U mnie w domu chleb jest bardzo ważnym pożywieniem. Uwielbiam chleb świeżo wypiekany, taki ciężki na bazie mąki i zaczynu, bez spulchniaczy i zabarwiania karmelem, by “udawał” razowy. Mam to szczęście, że niedaleko mnie jest piekarnia Pajda Manufaktura Chleba, która takie pieczywo wypieka. Jeśli kiedykolwiek będziecie w pobliżu, to zajrzyjcie do nich. Gwarantuję 100% zadowolenia 😉

Składniki:
  • 3 banany, to jest około 360 gram
  • 200 gram mąki owsianej pełnoziarnistej
  • 20 gram nasion chia, czyli dwie łyżki
  • 45 gram syropu z daktyli, czyli 3 łyżki
  • 60 gram orzechów włoskich, u mnie to dwie garści
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, cynamon.
Sposób wykonania:

Nasiona chia należy zalać gorącą wodą, by popękały i napęczniały, skleją nam dzięki temu ciasto. Jeśli nie masz nasion chia możesz użyć dwóch jajek. Ja chciałam, żeby mój chlebek był wegański, więc użyłam ich jako zamiennika. Banany blendujemy na gładki mus, łączymy z mąką owsianą, syropem z daktyli oraz namoczonymi nasionami chia. Uwaga: nasiona zalewamy wrzątkiem, więc należy odczekać aż woda będzie chłodna. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy i przyprawy, całośc mieszamy i pieczemy. Ja piekłam około 40 minut w 180 stopniach. Z podanych proporcji wychodzi około 10 – 12 kromek ciasta.

P.S. Jeżeli nie masz ochoty na chlebek bananowy, możesz dodać trochę mleka roślinnego, albo maślanki. Dzięki temu uzyskasz trochę rzadszą konsystencję, z której stworzysz przepyszne naleśniki 🙂

chlebek bananowy z orzechami
Chlebek bananowy świetnie smakuje z owocami, konfiturami i dżemem, ale bez niczego jest równie pyszny!
Wartość odżywcza na 1 porcję tj. około 60 gram
  • wartość energetyczna – 145 kcal
  • białko – 3,2 gramy
  • węglowodany – 20 gram, w tym cukry proste – 3,4 gram
  • tłuszcz – 4,7 gram
  • błonnik – 2,7 gram

Smacznego 🙂

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x