bounty
Przepisy

Bounty orzechowe z chia

Przyznam Wam się szczerze, że nie mogłam się zdecydować na co mam bardziej ochotę. Czy na domowe bounty, czy na domową nutellę. A że po głowie chodził mi jeszcze pudding z nasionami chia, postanowiłam zaszaleć!

Tak, to połączenie kilku smaków. Pysznych kokosowych batoników baunty, czekoladowej nutelli z orzechów laskowych i daktyli z puszystszym puddingiem z nasionami chia. Połączenie tych składników gwarantuje nie tylko piękny wygląd, bo przecież lubimy też jeść oczami 😉 Ale także przyjemnie zaspokaja podniebienie.

Składniki.

Spód, czyli nutella czekoladowo – orzechowa:

  • 200 gram daktyli
  • 100 gram mleczka kokosowego
  • 20 gram płatków owsianych
  • 20 gram kakao
  • 80 gram orzechów laskowych

Środek, czyli masa bounty:

  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 100 gram mleczka kokosowego

Góra, czyli puszysty pudding:

  • 40 gram nasion chia
  • 200 gram mleczka kokosowego
Sposób wykonania:

w pierwszej kolejności należy zalać nasiona chia mleczkiem kokosowym, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Po tym czasie pudding gotowy!

Spód. Daktyle należy zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut aż napęcznieją. Następnie należy odlać wodę, przełożyć owoce do małego rondelka, dodać mleczko koksowe i gotować na małym ogniu kilka minut. Po ugotowaniu odlewamy płyn (zostaw go, przyda się później), a następnie blendujemy daktyle z kakao. Orzechy laskowe oraz płatki owsiane należy dokładnie zmielić i połączyć z mielonymi daktylami. Tak otrzymaną masę należy równomiernie rozprowadzić na blaszce i wsadzić do zamrażarki na około 15 – 20 minut.

Masa bounty. Zanim zaczniecie blendować wiórki moja mała rada, róbcie w trakcie małe przerwy, blender Wam za to podziękuje. A jak nie podziękuje to przynajmniej się nie spali 😉 Tak więc bierzemy wiórki kokosowe i blendujemy, na początku bez mleczka kokosowego. Będzie ciężko, ale w końcu wiórki zaczną zamieniać się w jednolitą masę. Wtedy dodajemy płyn, który odlaliśmy z daktyli oraz mleczko kokosowe i blendujemy dalej. Masa nie może być rzadka, więc czasem nie potrzeba będzie dodawać całego mleczka kokosowego.

Pudding. Już masz, wyciągnij z lodówki 🙂

Teraz możemy już połączyć wszystkie składniki, czyli wyciągamy spód z zamrażalki i rozprowadzamy na nim delikatnie masę bounty. Na masę natomiast rozprowadzamy pudding chia. Całość stawiamy do lodówki, przynajmniej na 1 godzinę. Gotowe!

Wiem, że wydaje się bardzo czasochłonne, ale w rzeczywistości wcale tak nie jest. Blender tak naprawdę wykonuję całą robotę. Z podanych proporcji wychodzi 10 całkiem sporych porcji.

Wartość odżywcza na jedną porcję tj. około 100 gram:
  • wartość energetyczna – 368 kcal
  • białko – 5,3 gram
  • węglowodany – 21,6 gram
  • tłuszcz – 27,5 gram
  • błonnik – 6 gram

Smacznego 🙂

P.S. Kochani, każdą część tego ciasta możecie zrobić osobno i delektować się zdrową przekąską!

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Natalia
Natalia
8 miesięcy temu

Smacznie i zdrowo wygląda! Muszę koniecznie zrobić 🙂

2
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x