Przepisy

Owsiane ciasteczka o smaku chałwy z orzechami

Słodkości, słodycze, czyli słodki poniedziałek czas zacząć. Łapcie zatem prosty i szybki przepis na owsiane ciasteczka o smaku chałwy z orzechami włoskimi. Istne szaleństwo, ale w wersji FIT 🙂

P.S. Tak, chałwa to zdecydowanie mój ulubiony słodycz.

Składniki:
  • 130 gram płatków owsianych górskich,
  • 50 gram mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 12 gram mąki ziemniaczanej, to jest 1 łyżeczka,
  • 36 gram pasty sezamowej tahini, czyli około 3 duże łyżki,
  • 50 gram maślanki, około 1/4 szklanki,
  • 1 jajko,
  • 115 gram mleka chudego 1,5%,
  • 60 gram ertytrytolu (zamiennik cukru),
  • 1 mała łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 30 gram orzechów włoskich, czyli duża garść.
Sposób przygotowania.

Płatki owsiane należy zmielić na mąkę a następnie połączyć ze wszystkimi suchymi składnikami. Całość należy dobrze wymieszać, następnie dodajemy maślankę, mleko, jajko oraz pastę tahini. Ponownie całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy włoskie. Z masy lepimy ciasteczka, które należy piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Z podanych proporcji wyszło mi 16 sztuk, jedno ciastko waży około 30 gram.

Wartość odżywcza (na 1 ciasteczko):
  • wartość energetyczna – 76 kcal
  • białko – 2,8 grama
  • tłuszcz – 3,4 grama
  • węglowodany – 12,4 grama
  • błonnik – 1,1 gram

Smacznego 🙂

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x