Przepisy

Sałatka z komosą i batatem

Uwielbiam kolacje na bazie kasz i warzyw, a jeśli te warzywa są upieczone, to brzmi to już jak kolacja doskonała. To sałatka, która jest prosta w wykonaniu i sycąca, dodatkowo fantastycznie wygląda. Lubimy przecież jeść też oczami 😉 Przy okazji chciałabym zapowiedzieć kolejny post z cyklu dietoterapii, który będzie poświęcony komosie ryżowej i jej właściwościom prozdrowotnym.

Składniki:
  • 200 gram quinoa (komosa ryżowa)
  • 340 gram batatów tj. 2 mniejsze słodkie ziemniaki
  • 460 gram czerwonej papryki, tj. 2 duże sztuki
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 5 dużych pieczarek
  • 5 gram oleju rzepakowego, tj. 1 mała łyżeczka
  • 20 gram musztardy, tj. 1 duża łyżka
  • przyprawy: szczypta soli i pieprzu, papryka czerwona słodka, ostra i wędzona, kumin
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania.

Komosę należy ugotować w osolonej wodzie, aż wypuści kiełki. Ja użyłam mieszanki komosy ryżowej i gotowałam ją około 15 minut. Paprykę należy pokroić i piec w 200 stopniach skórką do góry, aż się mocno zarumieni. Skórka bardzo łatwo odchodzi jak się ją trochę mocniej zarumieni ;). Po ściągnięciu skórki z upieczonej papryki należy ją pokroić na mniejsze kawałki. Bataty obrać i pokroić w drobną kostkę, piec w 200 stopniach przez 10 min do miękkości. Pieczarki należy obrać i pokroić na cienkie plasterki. Plasterki należy smażyć około 2 – 3 min. aż będą miękkie. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół, wszystkie warzywa wymieszać z komosą oraz przyprawami. Do smaku dodać musztardę a całość skropić cytryną. Ja ozdobiłam jeszcze sałatkę pestkami dyni. Z podanych proporcji wychodzi kolacja dla 4 osób.

Wartości odżywcze na 1 porcję tj. około 331 gram:
  • wartość energetyczna – 316 kcal
  • białko – 11,7 gram
  • tłuszcz – 5,3 gram
  • węglowodany – 53,4 gram
  • błonnik – 6 gram

Smacznego 🙂

P.S. Jeśli lubisz bataty to koniecznie spróbuj mojej zupy krem, przepis znajdziesz TUTAJ.

0 0 głosy
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] Sałatka z pieczonych batatów świetnie sprawdzi się na kolację albo może stanowić alternatywę dla klasycznych obiadów. Gorąco Was zachęcam do jej spróbowania, bo choć połączenie tych składników może wydawać się niekorzystne, to jednak połączenie słodkiego i kwaśnego jest strzałem w dziesiątkę. Bataty często goszczą w mojej kuchni, pod postacią słodko-ostrego kremu albo sałatki z komosą ryżową. […]

1
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x