Dietoterapia,  Przepisy,  Zioła i ziołolecznictwo

Rozgrzewający napar z rozmarynem

W takie mroźne dni dla pobudzenia naszego organizmu świetnie sprawdzają się rozgrzewające herbatki. Taką też dzisiaj przygotowałam z dodatkiem soku z pomarańczy, mandarynki, cytryny i rozmarynu. To właśnie rozmaryn pełni kluczową rolę, ponieważ posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

Właściwości rozmarynu.

Najczęściej używany do pieczeni jako popularna przyprawa kuchenna o oryginalnym, lekko gorzkawym smaku. Chciałabym jednak skupić się na jego prozdrowotnych właściwościach, których jest wiele.

Kamfora. Jest podstawowym składnikiem rozmarynu (14,5%). Wykazuje silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, bakteriobójcze, rozgrzewające a także znieczulające. Kamfora wspomaga przemianę materii i jest bardzo skuteczna w walce z niestrawnościami. Kamfora wykazuje również działania wzmacniające układ sercowy i nerwowy.

Kwas karnozowy. To substancja, która ochroni nasze oczy, a w szczególności działa prewencyjnie przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawarty w rozmarynie kwas uruchamia produkcję enzymów, które wykazują działania przeciwutleniające. Działają one ochronnie na siatkówkę oka i fotoreceptory. Obecnie przeprowadzane badania wykazują potencjalne wykorzystanie kwasu karnozowego w walce z niektórymi nowotworami, między innymi w białaczce oraz guzom wrzodowym żołądka.

Kwas oleanolowy i urosolowy. Hamują wzrost i rozwój bakterii odpowiedzialnych za zapalenia skórne, czy wypryski łojotokowe. Dodatkowo wykazują działanie konserwujące pieczonych i gotowanych potraw z wykorzystaniem suszonego rozmarynu.

Pozostałe olejki eteryczne. Minimalna ilość rozmarynu dziennie całkowicie hamuje wzrost bakterii Helicobacter pylori. Zawarte w rozmarynie olejki eteryczne silnie oddziaływają na bakterie odpowiedzialne za próchnicę zębów. Olejki eteryczne wykorzystywane są również przy zapaleniu stawów, reumatyzmie oraz bólach mięśni ze względu na działanie przeciwbólowe oraz rozkurczowe.

Kwas rozmarynowy. Wykazuje działanie przeciwmutagenne, które chroni nasze DNA przed uszkodzeniami. Mechanizm ten nie jest do końca poznany, jednak przypuszcza się, że jest to zasługa właściwościom przeciwutleniającym. Natomiast potwierdzone są właściwości hepatoochronne kwasu rozmarynowego, które wspomagają pracę wątroby oraz proces jej odtruwania.

Etanolowe ekstrakty. Od lat stosowane są w leczeniu cukrzycy, które skutecznie obniżają poziom glukozy we krwi. Dodatkowo działają moczopędnie, a także chronią włosy przed nadmiernym wypadaniem. W medycynie chińskiej uważa się, że to właśnie dzięki ekstraktom z rozmarynu siwe włosy nabierają blasku i jasnobrązowego koloru. Etanolowe ekstrakty są również bardzo pomocne w walce z łupieżem.

Domowy napar z rozmarynem.

Składniki. Potrzebujesz kilka łodyżek świeżego rozmarynu, pomarańczę, kilka mandarynek i cytrynę. Polecam też dodać szczyptę pieprzu cayenne oraz imbiru.

Sposób przygotowania. Do wody dodaj rozmaryn, wyciśnięty sok z pomarańczy i mandarynek oraz cytrynę skrojoną w grube plastry. Możesz dodać kilka ulubionych przypraw, świetnie sprawdzi się imbir, kardamon czy goździki. Całość gotuj tak długo, aż poczujesz dość intensywny zapach rozmarynu. Ja gotuje około pół godziny. Nie ograniczaj się, spróbuj takiego naparu w połączeniu z innymi owocami, np. grejpfrutem, granatem, czy ananasem. Jeśli zależy Ci na oczyszczaniu organizmu warto do takiego naparu dodać węgiel aktywny. Taki napar jest idealny na detoks z toksyn.

Smacznego 🙂

Bibliografia:

  • Nauka. Przyroda. Technologie. E. Hać – Szymończuk, J. Roman, K. Bednarczyk: Badanie aktywności przeciwbakteryjnej rozmarynu lekarskiego,
  • Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. A. Szajdek, J. Borowska: właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego,
  • Postępy fitoterapii. K. Kowalska, A. Olejnik: Rozmaryn – roślina zielarska o potencjale terapeutycznym,
  • P. Ody: Uzdrawiająca moc ziół, 150 ziół na codzienne dolegliwości.
5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] zapraszam do poczytania, ponieważ wyjaśniłam w nim znaczenie prozdrowotne kamferolu. Kliknij tutaj, aby przejść do […]

trackback

[…] Co nie co o rozmarynie znajdziecie tutaj, koniecznie zajrzyjcie […]

Marcelina Płoniecka
10 dni temu

Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Spróbuję, bo uwielbiam zapach rozmarynu 🙂

4
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x