Przepisy,  Ze słownika dietetyka

Muffinki z liofilizowaną truskawką

Zimą tęsknimy za smakami lata, świeżymi truskawkami, malinami, jeżynami. Oczywiście można zamrozić sobie trochę tych letnich owoców, możemy też i zimą dostać w niektórych sklepach świeże maliny, truskawki czy borówki. Pytanie tylko co taka truskawka ma wspólnego z prawdziwą truskawką?

Czy jest zatem sposób, żeby choć trochę przypomnieć sobie smak truskawki i mieć pewność, że to co jemy jest naprawdę zdrowe? Na szczęście jest 🙂 Żywność liofilizowana. Proces liofilizacji polega na głębokim mrożeniu danego produktu, a następnie przechodzi przez proces odprowadzania wody, czyli suszenie sublimacyjne. Dzięki tej metodzie produkty liofilizowane zachowują więcej substancji odżywczych, witamin i minerałów. Ich smak i barwa również nie ulegają dużej zmianie. Tradycyjne suszenie uszkadza budowę komórkową danego produktu, natomiast podczas liofilizacji ściana komórki ulega zdecydowanie mniejszym zniszczeniom.

Czy wiesz, że?

Żywność liofilizowana wykorzystywana jest przez astronautów, ponieważ zajmuje mało miejsca, zdecydowanie wolniej się psuje i zachowuje większość witamin i minerałów.

Żywność liofilizowana ma jednak mały minus, jakim jest cena. Opakowanie truskawek liofilizowanych (20 gram) waha się w przedziale 7 – 20 zł w sklepach stacjonarnych. W sklepach internetowych, bądź na allegro.pl można już kupić od 4 zł, aczkolwiek dochodzi koszt przesyłki.

Muffinki.

Chciałam upiec coś, co będzie smakowało tym starszym łasuchom jak i tym młodszym. Chciałam, aby muffinki były mięciutkie i rozpływały się w ustach, stąd pomysł połączenia kaszy jaglanej z mleczkiem kokosowym. Najbardziej jednak zależało mi, aby dodać truskawkowej nutki i pozwolić sobie na wspomnienie smaków lata. I udało mi się. A to dowód, że wyszło bardzo smakowicie, dziecięcego podniebienia nie oszukasz ☺️

Składniki:
  • 100 gram suchej kaszy jaglanej
  • 230 gram mleczka kokosowego (jedna szklanka)
  • 100 gram erytrytolu (może być również ksylitol*, albo stewia)
  • 12 gram mąki ziemniaczanej
  • 65 gram mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 30 gram truskawki liofilizowanej w proszku
  • 2 gramy proszku do pieczenia (tak zwana szczypta)

*Ksylitol może powodować biegunkę, więc bezpieczniejszą formą jest erytrytol, stewia bądź klasyczny cukier.

Sposób przygotowania.

Kaszę jaglaną należy przepłukać pod gorącą wodą, by wytrącić jej gorzki posmak. Następnie należy ją ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną kaszę trzeba zblendować, aby uzyskać gładką konsystencję. Do zblendowanej kaszy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. UWAGA: truskawkę liofilizowaną warto dodać na samym końcu. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w 160 stopniach przez 40 min. Z podanych proporcji wychodzi około 12 muffinek.

Wartość odżywcza na 1 muffinkę tj. około 60 gram:
  • wartość energetyczna – 117 kcal
  • białko – 3,8 gram
  • tłuszcz – 5,2 gram
  • węglowodany – 21,7 gram
  • błonnik – 1 gram

Smacznego 🙂

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x