
Zimna zupa rozgrzewająca
Wiem, brzmi jak oksymoron. Jak to zimna zupa może rozgrzewać? Lubimy jadać zimne zupy latem, dla ochłody. Ja jednak postanowiłam trochę pokombinować i zrobić coś inaczej niż zwykle. To moja propozycja na chłodnik, który rozgrzewa i bardzo pobudza metabolizm. Jest to bardzo lekka zupa, w 100% wegańska, bogato resztkowa (z dużą ilością błonnika). Do tego niesamowita bomba witaminowa! Nie dość, że jest pyszna w smaku, tania i niesamowicie odżywcza to przygotujesz ją w około 15-20 minut max. Same plusy, prawda? Dodam jeszcze, że świetnie sprawdzą się warzywa, które są już lekko nieświeże, tylko nie spleśniałe.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 240 g papryki czerwonej tj. 2 sztuki
- 10 g papryczki chili tj. 1/2 sztuki
- 100 g cebuli tj. 1/2 sztuki
- 10 g czosnku tj. 2 ząbki
- 180 g ogórka tj. 1 sztuka
- 50 g rzepy białej – 1/2 sztuki
- 10 g oleju rzepakowego tj. 1 łyżka
- 24 g natki pietruszki tj. 4 łyżeczki
- 10 g sosu sojowego tj. 2 łyżki
- 70 g chleba żytniego tj. 2 kromki
- 10 g imbiru
Sposób przygotowania:
Chleb należy pokroić w kostkę i zalać sosem sojowym. Namaczać aż zmięknie. Pomidory naciąć i sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do pomidorów. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili pokroić w drobna kostkę, całość podsmażyć z dodatkiem oleju rzepakowego. Podsmażone warzywa oraz namoczony chleb dodać do papryki i pomidorów, całość zblendować. Zupa już gotowa, teraz jeszcze trzeba trochę ją przystroić. Ogórka i rzepę należy pokroić w kostkę, dodać do zupy z odrobiną natki pietruszki. Prawda, że proste? 🙂 Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.
Wartość odżywcza na 1 porcję tj. około 400 gram:
- wartość energetyczna – 157 kcal
- białko – 5,8 gram
- tłuszcz – 3,8 gram
- węglowodany – 22,4 gram
- błonnik – 7,3 gram
Prawdziwa bomba witaminowa:
- Potas 4615 mg czyli 98% RDA
- Wapń 236 mg czyli 26% RDA
- Magnez 170 mg czyli 54% RDA
- Żelazo 9,6 mg czyli 53% RDA
- Cynk 4,97 czyli 62% RDA
- Witamina A 3556 ug to aż 508% RDA
- Witamina E 28,83 mg to aż 360% RDA
- Niacyna, czyli witamina B3 19,16 mg to aż 136% RDA
- Kwas foliowy 693,2 ug to aż 173% RDA
- Witamina C 924,6 mg to aż 980% RDA
RDA – zalecane dzienne spożycie
Smacznego 🙂