Przepisy

Najlepszy pasztet sojowy

Soja cieszy się złą opinią. Niesłusznie. W moim poprzednim poście, który możecie przeczytać klikając TU 🙂 zmierzyłam się z dwoma największymi mitami na jej temat. Przedstawiłam również kilka faktów na temat jej prozdrowotnych korzyści. Soję warto także wprowadzić do swojego jadłospisu zwłaszcza, że z jej ugotowanych nasion można upiec fantastyczny pasztet, czy usmażyć sycące kotlety na obiad.

Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim przepisem na najlepszy pasztet z soi. Moja mała nieskromność co do przepisu wynika z tego, iż jest mokry w środku, sycący i niepowtarzalny w smaku. Do tego jest bardzo odżywczy. To, co lubię w nim najbardziej to możliwość różnych wariacji z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Polecam go na śniadanie ze świeżym, chrupiącym chlebem, a także na ciepło z pitą, warzywami i sosem.

Składniki:

  • 200 g soi
  • 55 g płatków owsianych (pół szklanki)
  • 55 g bułki tartej (pół szklanki)
  • 100 g oleju rzepakowego (pół szklanki)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (dwie czubate łyżki)
  • 1 marchew
  • 50 g pora
  • 3 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy, polecam oregano, tymianek i rozmaryn oraz sól i pieprz

Sposób wykonania: soję należy namoczyć, najlepiej na 12 godzin, następnie dobrze wypłukać i ugotować w świeżej wodzie. Ugotowane ziarna soi następnie trzeba zblendować z olejem na gładką masę. Do masy dodajemy płatki owsiane, bułkę tartą, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach zaś pora kroimy w małe prążki. Ja przed dodaniem warzyw do masy lubię je trochę podsmażyć ponieważ nadają wtedy pasztetowi taki wyrazisty posmak. Całość przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia i pieczemy przez 1,5 godziny w 160 stopniach. Z podanych proporcji wychodzi mi około 20 – 25 porcji pasztetu.

Wartość odżywcza na 1 porcję tj. 28 gram:

  • wartość energetyczna – 93 kcal
  • białko – 2,3 gram
  • tłuszcz – 6,3 gram
  • węglowodany – 6,7 gram
  • błonnik – 1,3 gram

Smacznego 🙂

5 1 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Natalia
Natalia
7 miesięcy temu

Polecam! Pyszny i zdrowy 🙂 Świetne przepisy!

trackback

[…] Jakiś czas temu wrzuciłam również przepis na pasztet sojowy, serdecznie […]

3
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x