Przepisy,  Zero waste

Domowe gnocchi z czerstwego chleba

Według badania Eurostat Polska znajduje się na 5 miejscu w Unii Europejskiej pod kątem marnowania żywności. Z raportu wynika, że w skali roku Polacy marnują ponad 9 ton żywności, z czego aż 49% to pieczywo. Przyznam, że samej niejednokrotnie zdarzyło mi się wyrzucić już nieświeży, czerstwy chleb, czy bułkę. Mając jednak na uwadze fakt jak wiele ludzi umiera z głodu i jaka jest skala ubóstwa na świecie, nie dawało mi to spokoju. Zapewne znacie te proste triki na wykorzystanie czerstwego pieczywa jak grzanki, tosty, czy domowa bułka tarta. Sama je stosuje, ale co zrobić jeśli cały chleb sczerstwiał i nie nadaje się na kanapki? Jest sposób – domowe, włoskie kulki, czyli gnocchi 🙂 To właśnie moja propozycja na zero waste w kuchni!

Składniki:
  • 400 g chleba orkiszowego
  • 230 g mleka 2% tj. 1 szklanka
  • 1 jajko
  • 16 g bułki tartej tj. 2 łyżki
  • 12 g skrobi ziemniaczanej tj. 2 łyżeczki
  • ulubione przyprawy, ja użyłam czarnuszki oraz sól i pieprz

Sposób wykonania: chleb należy pokruszyć/pokroić na małe kawałki a następnie zalać ciepłym mlekiem. Namaczać około 10 minut. Pieczywo odsączyć z mleka, zblendować z jajkiem. Do masy dodać bułkę tartą, skrobię oraz ulubione przyprawy. Z wyrobionego ciasta należy formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie gotować na małym ogniu. Najlepiej odczekać kilka minut po tym jak kuleczki wypłyną na wierzch, zwłaszcza jeśli używa się chleba z mąki orkiszowej, czy żytniej. Z podanych wartości wyszło mi około 50 sztuk.

Wartości odżywcze na 1 porcję około 150 gram (12 sztuk):
  • wartość energetyczna – 348 kcal
  • białko – 13,2 gram
  • tłuszcz – 8,4 gram
  • węglowodany – 54 gram
  • błonnik – 6 gram

Smacznego 🙂

P.S. Mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, a z jajka można całkowicie zrezygnować. Jeśli masa będzie za rzadka można wtedy dodać więcej skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu gnocchi będzie w 100% wegańskie 🙂

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] to pamiętacie mój przepis na gnocchi z czerstwego chleba? Jeśli nie, to oczywiście zapraszam TUTAJ. U mnie w domu chleb jest bardzo ważnym pożywieniem. Uwielbiam chleb świeżo wypiekany, taki […]

trackback

[…] P.S. serdecznie Wam polecam również domowe gnocchi z czerstwego chleba. […]

2
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x