Przepisy

Bezmięsny kebab, czyli seitan w akcji

Na samym wstępie chciałabym podkreślić, że nie jest to przepis dla osób chorych na celiakię. Osoby, które podejrzewają u siebie alergię na gluten również powinny wstrzymać się ze spożywaniem seitanu. Jest to wysokobiałkowy produkt otrzymywany z mąki pszennej poprzez wypłukiwanie skrobi. W taki sposób powstaje czysty gluten, czyli złożone białko roślinne składające się z gliadyny i gluteniny.

Aby pokazać Wam jak bardzo jest to wysokobiałkowy produkt przygotowałam porównanie kilku najczęstszych zamienników mięsa i produktów odzwierzęcych.

Produkt spożywczy Gram białka na 100 gram produktu
Fasola czerwona 8,1
Fasola biała 21,4
Tofu 12
Ciecierzyca 19,3
Soczewica czerwona 25,4
Soczewica zielona 24,2
Soja nasiona 32,3
Seitan 75

Osobiście uwielbiam seitan, ponieważ mogę zrobić z niego zarówno coś na wzór mięsa mielonego, gyrosu czy również pieczeni. I właśnie dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bezmięsny kebab z seitanu.

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • duże ilości wody z kranu 🙂
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, papryka słodka wędzona, czosnek, kolendra suszona, gorczyca biała, rozmaryn, owoc jałowca, kurkuma, ziele angielskie
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
  • CZAS i trochę siły w rękach

Sposób przygotowania: Mąkę zalewamy 1 szklanką zimnej wody i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi zostać bardzo dobrze wyrobione, żeby później nie powstały żadne grudki. Wyrobioną masę najlepiej wstawić do lodówki, ja zazwyczaj ciasto chłodzę około 2 godzin. Następnie masę przekładamy do wysokiej miski i płuczemy zimną wodą, aż otrzymamy lepiącą się i żółtą kulkę. Jak płukać skutecznie? Ciasto należy zalać zimną wodą i wyrabiać, odlać wodę z wytrąconą skrobią. Czynność powtarzamy tak długo, aż woda nie będzie przypominała mleka. Ciasto wyrabia się około 15 minut. Bardzo ważne – woda musi być zimna. Poniżej zdjęcie efektu końcowego, jaki należy uzyskać. Tak otrzymany gluten należy ugotować z dodatkiem sosu sojowego. Po ugotowaniu masę kroimy na drobne, cienkie plastry przypominające mięso kebab i smażymy na oleju. Jak nasz gyros uzyska złocisty kolor to dodajemy wszystkie przyprawy i gotowe! Z 1 kg mąki wychodzi około 400 – 450 gram seitanu.

Seitan po wyrabianiu ciasta, przed gotowaniem.
Wartości odżywcze na 100 gram:
  • wartość energetyczna – 391 kcal
  • białko – 76,6 gram
  • tłuszcz – 3,9 gram
  • węglowodany – 14,3 gram
  • błonnik – 0,6 gram

Smacznego 🙂

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x