jak zadbać o odporność jesienią
Dietoterapia,  Witaminy i minerały,  Zioła i ziołolecznictwo

Jesiennie o odporności

Jesień. Co roku zachwyca mnie swoimi kolorami i zapachami. Ofiaruje nam niezastąpioną w smaku dynię, obfitujące w witaminy jabłka i gruszki, idealną na konfitury i dżemy pigwę. Koi organizm po lecie i wycisza umysł na zimę. Potrafi oczarować ciepłymi barwami, przytulić ciepłym promieniem słońca za dnia i skłonić do refleksji w długie, mroczne wieczory.

Jesień ma też drugą twarz. To zimne i porywiste wiatry, poranne przymrozki, mżawki i deszcze. To jesienią najczęściej chorujemy i łapiemy infekcje. Nikt nie lubi być przeziębionym, walczyć z gorączką czy bolącym gardłem. Cieszy mnie jednak to, że zamiast sięgać po kolejne mieszanki leków, uczymy się korzystać z naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności.

Imbir, czosnek, żurawina, miód, aloes, maliny… Korzystamy z dobrodziejstw ich właściwości rozgrzewających, pobudzających i ochronnych. Dzisiaj natomiast chciałabym Wam przedstawić moją listę TOP 3 naturalnych sposobów na pobudzenie układu odpornościowego.

Immunostymulacja to działanie mające na celu pobudzenie naszego układu odpornościowego do walki, kiedy rozpoczyna się proces zapalny. Większość naturalnych produktów można stosować zarówno w profilaktyce jak i wsparciu w terapii. Poniżej lista najsilniejszych naturalnych stymulatorów.

Aronia. Mój nr 1 w walce z przeziębieniem.

Wyciąg z aronii występuje w wielu znanych suplementach diety, ja oczywiście zachęcam do zrobienia swojego, domowego soku. Aronia jest źródłem wielu witamin takich jak A, B, C, PP(niacyna) i E jak również następujących składników mineralnych: miedzi, manganu, wapna i żelaza. Ze względu na tak dużą ilość antyutleniaczy zaliczana jest do grupy superfoodsów, ale to nie wszystko, co aronia ma nam do zaoferowania. Zawarte w niej polifenole (związki chemiczne o korzystnym działaniu dla zdrowia) blokują enzymy odpowiedzialne za powstawanie gorączki, bólu a także obrzęków. Polifenole odpowiedzialne są również za pobudzenie organizmu do wytwarzania hormonu (prostacykliny), która działa rozkurczowo i obniża ciśnienie krwi. To także naturalny środek, który ochroni Twoją wątrobę podczas przyjmowania mieszanek leków dostępnych w walce z grypą. Popularne leki, czy suplementy diety w swoim składzie zawierają paracetamol, w dużych ilościach jest on toksyczny i uszkadza komórki wątroby. Aronia zatem wykazuje nie tylko właściwości przeciwwirusowe, ale także antyhepatotoksyczne (chroni wątrobę przed uszkodzeniem).

Błonnik, dzielny rycerz na froncie.

Zawarty w ziarnach zbóż błonnik, a w szczególności jęczmień i owies, wykazują działanie przeciwdziałające stanom patologicznym “likwidując” substancje obce w organizmie. Spożywając duże ilości błonnika podczas przeziębienia gwarantuje bowiem uruchomienie odpowiedzi odpornościowej na niechciane wirusy i bakterie, jak również pasożyty. Odpowiedzialny jest za to beta-glukan, który pobudza pierwszą linię obrony układu immunologicznego. Powyższe oznacza, że spożywany ze zbóż błonnik, pobudza nasz organizm do wytworzenia odpowiednich przeciwciał, które zablokują patogen do jego rozwoju. Ziarna owsa wykazują także działania probiotyczne oraz hamują rozwój bakterii rakotwórczych. Częściowy rozkład beta-glukanu w jelicie grubym działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Teraz jedząc płatki owsiane na śniadanie pomyśl o tym, jaką ważną rolę odgrywa zawarty w nich błonnik.

Jeśli kit, to tylko pszczeli.

Niestety czasem tak bywa, że przeciwnik jest silny i agresywny. Dzieje się tak ponieważ dochodzi do różnych mutacji wirusów i bakterii, przez co nasza pierwsza bariera ochronna może sobie nie poradzić. Propolis (kit pszczeli) może w takich sytuacjach przyjść na ratunek, wykazuje on bowiem zdolności do pobudzenia pozostałych komórek układu odpornościowego. Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, że wpływają także na zmniejszenie procesu zapalnego w zapaleniu płuc. O silnym oddziaływaniu immunologicznym propolisu świadczy także fakt, iż wspiera terapię osób zakażonych wirusem HIV. W jego składzie znajdziemy również flawonoidy, dzięki którym kit pszczeli wykazuje działania uspokajające, wspierające pracę wątroby a także przeciw próchnicze. Propolis występuje także w składzie leków i maści stosowanych do leczenia ran, hemoroidów czy oparzeń. Z propolisu można zrobić domowy syrop, nalewkę bądź zwykłe napary do płukania zainfekowanego gardła.

Bibliografia:

  • E. Dymarska, A. Grochowalska, H. Krauss, Z. Chęcińska – Maciejewska: Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej
  • M. Zimecki: Cytokiny w regulacji odpowiedzi immunologicznej
  • E. Stawiarz, J. Dyduch: Zastosowanie produktów pszczelich pochodzenia roślinnego w apiterapii

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] prozdrowotnych, w tym skutecznie chroni nas przed przeziębieniem (o czym przeczytasz TUTAJ), niestety zbyt duża ilość w pożywieniu zmniejsza biodostępność żelaza. Błonnik obniża […]

trackback

[…] Świetnym źródłem błonnika jest babka płesznik. Można ją rozpuścić w wodzie, albo dodać do koktajlu warzywno – owocowego. Babka płesznik w ponad 60% składa się z błonnika, więc to jego idealne źródło. Nieśmiało też przypominam, że błonnik odgrywa dużą rolę w wspomaganiu układu odpornościowego, o czym możecie poczytać TUTAJ. […]

trackback

[…] tętnicze krwi, wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami. Zerknij do mojego artykułu jesiennie o odporności i poznaj jej właściwości […]

3
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x