migdałowa jaglanka z pieczonymi owocami
Przepisy,  Sezonowość

Jaglanka migdałowa z pieczonymi owocami

Kto nie lubi słodkich śniadań? Wiem, że ktoś się znajdzie i wyłamie, ale wiem też, że nas miłośników słodkości jest więcej 😉 To moja propozycja na jesienne, rozgrzewające śniadanie, które doda Ci sił na cały dzień. Jabłka i śliwki to owoce, które wczesną jesienią dostaniesz wszędzie i są w tym okresie najtańsze.

Składniki (na jedną porcję):

  • 3 łyżki płatków jaglanych – 30 g
  • 1 szklanka napoju migdałowego – 250 ml
  • 1 jabłko – 180 g
  • 3 śliwki – 165 g
  • po szczypcie: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego – 4 g
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych – 10 g

Sposób wykonania: płatki jaglane ugotuj wykorzystując napój migdałowy. Jabłko i śliwki umyj, nie obieraj ze skórki. Owoce oczyść z nasion i pestek, pokrój na kawałki, wymieszaj z przyprawami oraz masłem. Piecz je w 180 stopniach przez 15-20 min., aż owoce się zarumienią. Ugotowane płatki połącz z upieczonymi owocami, całość udekoruj płatkami migdałowymi.

migdałowa jaglanka

Wartości odżywcze:

  • wartość energetyczna – 453 kcal
  • białko – 8,7 g
  • tłuszcze – 16,3 g
  • węglowodany – 63,7 g
  • błonnik – 10,7 g

Smacznego 🙂

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Teide
Teide
1 rok temu

Mniam, mniam wygląda apetycznie.

1
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x