imbir właściwości prozdrowotne
Dietoterapia,  Sezonowość,  Witaminy i minerały,  Zioła i ziołolecznictwo

Imbir w domowej apteczce

Uwielbiam gorącą herbatę z cytryną i imbirem. W takie jesienne dni niesamowicie rozgrzewa i pobudza, a w połączeniu z domowym sokiem malinowym niestraszne nam przeziębienie. Dzieje się tak dlatego, że imbir jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, wspiera w zwalczaniu infekcji, ale też jest naturalnym środkiem w prewencji niektórych chorób, w tym nowotworów. Pomimo to nie wykorzystujemy jego wszystkich właściwości leczniczych. Sprawdź zatem w jakich sytuacjach warto po niego sięgać.

Imbir jako środek pomocny przy nudnościach i wymiotach.

Aż 80% kobiet cierpi na nudności w ciąży i choć były swojego czasu obawy, co do stosowania w ciąży imbiru, dziś już wiadomo, że jest on w pełni bezpieczny zarówno dla matki jak i dziecka. Świetnie sprawdza się też w chorobie lokomocyjnej. Poza tym znane leki dostępne bez recepty to i tak nic innego jak wyciąg z kłącza imbiru.

Kłącze imbiru wspomoże Twoje zęby.

W kłączach imbiru znajduje się cenny olejek eteryczny, a za jego piękny, korzenny aromat odpowiada zawarty w nim alkohol. W nowoczesnej stomatologii wykorzystywany jest on właśnie do zwalczania bakterii Streptococcus mutans, która odpowiada za powstawanie próchnicy na zębach.

Imbir w walce z Helicobacter pylori (H. pylori) .

H. pylori to bakteria, która zainfekowała większość ludzi na świecie. Jest odpowiedzialna za wrzody żołądka, zapalenie żołądka typu B a nieleczona może doprowadzić do chłoniaka (MALT) i inwazyjnego gruczolaka. Ekstrakt z imbiru hamuje wzrost bakterii opornych na antybiotyki, a także chroni błonę śluzową żołądka obniżając poziom soków żołądkowych. Badania potwierdziły również, że systematyczne spożywanie imbiru chroni organizm przed zarażeniem się tą bakterią.

Na bóle miesiączkowe również warto sięgać po imbir.

Przeprowadzone badanie kliniczne Jenabi wykazało, iż imbir jest również skuteczny jak ibuprofen, czy kwas mefenamowy (niesteroidowy lek przeciwbólowy). Podczas bólu menstruacyjnego w organizmie kobiety wzrasta produkcja prostaglandyn. To hormony odpowiedzialne za pobudzenie skurczy mięśni macicy, odpowiedzialne za przykre dolegliwości. Zaletą imbiru jest hamowanie powstawania prostaglandyn.

Imbir jako żywność nutraceutyczna.

Choć brzmi to bardzo skomplikowanie, przekaz jest prosty, liczne badania potwierdziły leczniczy wpływ imbiru w wielu chorobach przewlekłych. Podczas badania dotyczącego wpływu imbiru na odpowiedź immunologiczną, aż u 95 % badanych zmniejszyły się bóle reumatyczne. Wyciąg z imbiru hamuje rozwój komórek nowotworowych lub powoduje ich śmierć, w szczególności raka prostaty. Wpływa także na pracę wątroby i jej funkcje, przyczyniając się także do zachowania gładkiego wyglądu wątroby oraz odpowiedniego kształtu i koloru.

Imbir z pożywienia, czyli kilka słów o dawkowaniu.

1 łyżeczka, to jest około 5 gram świeżego kłącza imbiru, dziennie wspomoże Twój organizm w walce z infekcją, nudnościami, bólami menstruacyjnymi, a także wspomoże proces leczenie wielu chorób. Imbir sproszkowany również wykazuje zdolności lecznicze.

Imbir ma ostry, korzenny smak, ale w połączeniu z dodatkami nadaje potrawom charakterystyczny i głęboki smak. Sprawdza się nie tylko jako przyprawa do herbaty, ale także jako składnik dań kuchni azjatyckiej, czy dodatek do słodkich przekąsek.

Niestety imbir nie dla każdego.

Spożywanie imbiru odradza się osobom chorującym na cukrzycę oraz nadciśnienie tętnicze, ponieważ wchodzi w reakcję z niektórymi lekami stosowanymi w ich leczeniu. Odradza się też łączenie go z czosnkiem, żeń-szeniem oraz miłorząbem japońskim, ponieważ ich połączenie może zakłócić krzepliwość krwi.

Bibliografia:

  • Krynicka P., Ochmanek R., Strojewska P., Brzeska M., Frydrych A.: Wpływ składników pokarmowych na leczenie Helcobacter pylori
  • Kulczyński B., Gramza-Michałkowska A.: Znaczenie żywieniowe imbiru
  • Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K.: Właściwości prozdrowotne imbiru
  • Błażejewska A., Dacyna N., Trzaska M., Kobylińska A.: Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze ekstraktów roślinnych oraz ich zastosowanie w stomatologii
W następnym poście: imbirowe ciasteczka z Zielonego Wzgórza – według przepisu Lucy Maud Montgomery 🙂
0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] krem to też mój pomysł na wykorzystanie imbiru w dietoterapii, o czym pisałam w moim poprzednim poście. Koniecznie do niego zajrzyj […]

1
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x