Przepisy,  Sezonowość

Ciasteczka z Zielonego Wzgórza

Znacie Anię z Zielonego Wzgórza? To jedna z moich ulubionych powieści z dzieciństwa, dzięki której nauczyłam się rozwijać swoją wyobraźnię. Ania była niezwykle utalentowanym dzieciakiem, o ponadprzeciętnej wrażliwości, nie dało się nie lubić tej rudowłosej postaci. Dziś chciałabym powrócić wspomnieniami do tego kanadyjskiego klimatu, a w szczególności do kuchni z Zielonego Wzgórza. Kilkanaście lat temu dostałam od swojej mamy książkę z przepisami autorki powieści o Ani, czyli Lucy Maud Montgomery. Okazuje się, że była nie tylko pisarką, ale też świetną kucharką. Stąd pomysł na imbirowe ciasteczka 🙂

Składniki:

  • 180 g ksylitolu*
  • 100 g oleju rzepakowego*
  • 100 g syropu z agawy*
  • 260 g mąki pszennej
  • 20 g startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu tj. około 5 g
  • 1/2 łyżeczki soli tj. około 3 g
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej tj. około 3 g

Sposób wykonania: ksylitol, syrop z agawy oraz olej należy dobrze ze sobą wymieszać i podgrzać. Ostudzoną masę należy połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto jest mokre, więc najlepiej sprawdzą się owalne kształty. Piec 12-15 min. w 160 stopniach. Z podanych proporcji wyszło mi 35 sztuk 🙂

Wartości odżywcze na 1 ciasteczko tj. 19 g:

  • wartość energetyczna – 74 kcal
  • białko – 0,8 g
  • tłuszcz – 3,2 g
  • węglowodany – 12 g
  • błonnik – 0,3 g

Smacznego 🙂

* Ja zastosowałam trzy zamienniki. W oryginalnym przepisie zamiast ksylitolu jest cukier brązowy, zamiast oleju rzepakowego jest smalec i zamiast syropu z agawy jest syrop z imbiru. Zastosowałam zamienniki ponieważ nie jadam smalcu, poza tym ksylitol jest jednym z lepszych zamienników cukru.

0 0 głosuję
Article Rating
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chciałabym wiedzieć co na ten temat myślisz, fajnie jeśli zostawisz komentarzx
()
x